Miért hasznos ez?

  • Segít a vásárlóknak tudatosabb és fenntarthatóbb döntéseket hozni
  • Arra ösztönzi a beszállítókat, hogy csökkentsék készülékeik környezetre gyakorolt negatív hatását
  • Az egész szektort felsorakoztatja olyan célok mögé, mint az átláthatóság növelése és az ökológiai lábnyom csökkentése
Nézd meg minősített készülékeinket

Miért érdemes bevezetni?

Vásárlóink tisztában vannak azzal, hogy készülékekkel kapcsolatos döntéseik hozzájárulhatnak a klímaváltozás hatásának minimalizálásához, és egy fenntarthatóbb szektor kialakulásához.

Samsung mobiles

Pontozás

Az Eco Rating a mobiltelefonok környezeti teljesítményét pontozza; életciklus és gazdasági körforgás mutatók objektív felmérése alapján.

A legmagasabb lehetséges Eco Rating pontszám 100, ami a maximum környezeti teljesítményt jelöli. Minél közelebb van a pontszám 100-hoz, annál környezetbarátabb az eszköz. Ezen felül az Eco Rating öt kulcsfontosságú területen ad iránymutatást: tartósság, javíthatóság, újrahasznosíthatóság, klímahatékonyság és erőforrás hatékonyság.

eco-rating-card

Az Eco Rating címke könnyen felismerhető, és hiteles információt nyújt a vásárlóknak, ami segíti őket a legfenntarthatóbb mobiltelefonok azonosításában. A Vodafone fel fogja tüntetni az Eco Rating minősítést az online értékesítési pontokon.

tartossag-ikon

Tartósság

Ide tartozik a készülék robusztussága, az akkumulátor élettartama, és a készülékre, valamint alkatrészeire vonatkozó garancia ideje.

javithatosag-ikon

Javíthatóság

Milyen könnyen javítható meg a készülék, beleértve a kialakítását és a kisegítő lehetőségeket, melyek megnövelhetik az élettartamát több javítási, újra-felhasználási és frissítési lehetőség biztosításával. Magasabb pontszám esetén ez jobban támogatott.

ujrahasznosithatosag-ikon

Újrahasznosíthatóság

A készülék elemei mennyire könnyen pótolhatóak, szétszedhetőek, beleértve az ehhez szükséges információk biztosítását is, és, hogy a készüléket alkotó anyagok mennyire újrahasznosíthatók.

klimahatekonysag-ikon

Klímahatékonyság

A teljes életciklus során keletkező üvegházhatású gázok mennyiségét méri; minél jobb ez a szám, annál kevesebb káros anyag szabadul fel.

eroforras-hatekonysag-ikon

Erőforrás hatékonyság

A készülék által igényelt ritka nyersanyagok (pl. az elektromos alkatrészek gyártásához szükséges arany) mennyiben járulnak hozzá az erőforrások kimerüléséhez; minél jobb a pontszám, annál kisebb a nyersanyagokra gyakorolt hatás.

Ki áll az Eco Rating kezdeményezés mögött?

Az Eco Rating minősítésben való részvétel lehetősége mindegyik szolgáltató előtt nyitva áll, és a kezdeményezés motiválni és inspirálni fogja az egész mobil szektort, hogy felgyorsítsa az átállást a mobiltelefonok fenntarthatóbb, gazdasági körforgáson alapuló modelljére.

A több szektorra kiterjedő Eco Rating minősítési rendszer kidolgozása egy konzorciumhoz köthető, melyet öt európai mobilszolgáltató alkot (Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (ami az O2 és Movistar márkanevek alatt tevékenykedik), Telia Company és Vodafone) és a kezdeményezés elindítására 2021 májusában került sor.

A kezdeményezésről

Ha többet akarsz megtudni az Eco Rating kezdeményezésről, látogass el a hivatalos weboldalra.

Tudj meg többet

Eco Rating minősített készülékek

Nézd meg az Eco Rating minősített készülékeket webáruházunkban.

Tovább a webáruházba
phone-with-stand