Narrowband-IoT

Az új vezeték nélküli technológia nehezen hozzáférhető helyeken is
képes összekapcsolni az eszközöket.

Mi az a Narrowband-IoT?

Az új Narrowband-IoT technológia ledönti a korábbi fizikai akadályokat, segítségével szinte bárhol megoldható a gépek közötti vezeték nélküli kommunikáció. Az NB-IoT eszközök nehezen hozzáférhető helyekről – akár egy vastag betonfal mögül vagy egy mélygarázs alsóbb szintjéről – is képesek akár 10 évig zavartalanul kommunikálni, mindezt alacsony energiafogyasztás és eszközköltség, valamint nagy hatótávolság mellett.

A Narrowband-IoT – azaz a keskenysávú kapcsolaton keresztül működő, IoT-megoldásokra optimalizált technológia – egy olyan új, vezeték nélküli megoldás, ami a hagyományos mobilkommunikációhoz képest nagyságrendekkel alacsonyabb energiaigényű, és jóval nagyobb hatótávolságú. Az NB-IoT különösen olyan felhasználási módoknál optimális, ahol sok, akár nehezen hozzáférhető helyszínen működő szenzoron keresztül kell kevés adatot begyűjteni. A technológia a meglévő mobilhálózatra épül, így a hagyományos mobilhálózatokkal szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie, de annál jóval alacsonyabb eszközköltség mellett.
Mi az a Narrowband-IoT ábra

A Narrowband-IoT gyakorlati előnyei

 • Jobb lefedettség
  Korábban lefedetlen – például bázisállomásoktól távoli, változatos domborzatú – területeken, de akár föld alatt és beltéren is jó lefedettséget biztosít.

 • Alacsony energiafogyasztás
  Az eszközök akár 10 évig is képesek zavartalanul működni az elem cseréje nélkül.

 • Alacsony eszközköltség
  Az eszközök előállítási költsége minden eddiginél alacsonyabb

 • Alacsony adatforgalomra optimalizált
  Sok megoldás mindössze napi néhány byte-nyi adatforgalmat igényel

 • Nagy eszközszám
  Egy cellán belül akár 50 000 szenzort is képes kezelni a hálózat

Az NB-IoT-val új felhasználási lehetőségek válnak elérhetővé

Okos városok

Okos városok

A jövő városaiban körülöttünk minden mindennel kapcsolatban áll. A kültéri parkolóhelyek alá helyezett szenzorok folyamatosan ellenőrzik a foglaltságot, és egy mobilapplikációban mutatják az autósoknak a szabad helyeket. A közvilágítás távolról irányítható, valamint a szenzorral felszerelt hulladékgyűjtők jelzik, ha megteltek, és segítenek optimalizálni a begyűjtési útvonalat.

Okos épületek

Okos épületek

Az épületek élő organizmussá alakíthatók a különböző okos eszközök – mérőórák, füstérzékelők, kamera- és biztonsági rendszerek, környezeti paramétereket figyelő szenzorok – segítségével.

Okos mezőgazdaság

Okos mezőgazdaság

Az érzékelők valós idejű információt biztosítanak a talaj, a levegő vagy a tartástér különböző paramétereiről. Segítenek felügyelni az energiafogyasztást, a tartályok töltöttségét, az öntözést vagy akár a takarmányozást.

 Okos mérőórák

Okos mérőórák

A megoldás segítségével lehetőség nyílik a gáz-, villany- és vízórák adatainak távolról történő leolvasására, akkor is, ha a mérőóra nehezen elérhető helyen, például a ház pincéjében vagy a föld alatt található. Segítségével elkerülhetők a visszaélések, és a szivárgások is gyorsabban észlelhetők.

 Környezeti monitoring

Környezeti monitoring

A szenzorok bárhol képesek a környezeti paramétereket – például a hőmérséklet, a csapadékmennyiség, a légszennyezettség vagy a páratartalom változását – figyelni. A valós idejű riasztás földrengésfigyelés- ben vagy a gát- és árvízvédelemben is hasznos lehet.

Áruk és eszközök monitorozása

Áruk és eszközök monitorozása

A szenzorok segítségével nyomon követhető az eszközök, felszerelések, járművek vagy a szállított áru helyzete és állapota. A tulajdonos riasztásokkal értesülhet a figyelmet igénylő eseményekről, például ha jogosulatlan személy fér hozzá, ha a nyersanyagkitermelés során nem megfelelő a nyomás, vagy ha az aknafedők nincsenek a helyükön.

Miért a Narrowband-IoT?

Az NB-IoT technológia engedélyköteles frekvenciasávban működik, és az elérhető alternatív technológiákhoz képest jóval költséghatékonyabban építhető ki, ráadásul nagyobb biztonságot nyújtva üzemeltethető.

A meglévő mobilhálózatokra épül, így nem szükséges például helyi hálózatot létrehozni vagy helyi gateway-t (átjárót) telepíteni és üzemeltetni. A kommunikáció biztonságát többek között a SIM-chip alapú zárt APN (Access Point Name) biztosítja, ami a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező, nem zavarható adatkapcsolatot tesz lehetővé.
Antennás mobiltelefon torony

Az NB-IoT előnyei az elérhető alternatív technológiákhoz képest:


Biztonságos

Megfelel az LTE hálózattal szemben támasztott követelményeknek, biztonságos adatkapcsolatot biztosít.


Létező infrastruktúra

Megfelel az LTE hálózattal szemben támasztott követelményeknek, biztonságos adatkapcsolatot biztosít.


Nyílt szabványokon alapul

Megfelel az LTE hálózattal szemben támasztott követelményeknek, biztonságos adatkapcsolatot biztosít.


Nyílt szabványokon alapul

A távközlési szolgáltatóktól a chipset gyártókig számos szereplő támogatását élvezi, emiatt egy biztonságos, hosszú távú választási lehetőség.


Nyílt szabványokon alapul

A kétirányú kommunikáció elengedhetetlen az üzenetváltásokhoz, így az eszközök távolról is konfigurálhatók vagy megszólíthatók.


Nyílt szabványokon alapul

A hálózat zavartalan és kihagyás nélküli működése hosszú távon is biztosítható.

Miért a Vodafone?

Teljes körű támogatás

Ügyfélre szabott megoldás

Nemzetközi IoT-tapasztalat

Megbízható hálózat és jó lefedettség

Pénzügyi garancia, rugalmas finanszírozás

Ha kérdése, ötlete van, vagy ajánlatot kérne, keresse szakértő kollégáinkat!

Gondolkodjunk együtt, hogy az IoT-technológia által Ön is a legtöbbet hozhassa ki vállalatából!