Mi az a Narrowband-IoT?

Az új Narrowband-IoT technológia ledönti a korábbi fizikai akadályokat, segítségével szinte bárhol megoldható a gépek közötti vezeték nélküli kommunikáció. Az NB-IoT eszközök nehezen hozzáférhető helyekről – akár egy vastag betonfal mögül vagy egy mélygarázs alsóbb szintjéről – is képesek akár 10 évig zavartalanul kommunikálni, mindezt alacsony energiafogyasztás és eszközköltség, valamint nagy hatótávolság mellett.

A Narrowband-IoT – azaz a keskenysávú kapcsolaton keresztül működő, IoT-megoldásokra optimalizált technológia – egy olyan új, vezeték nélküli megoldás, ami a hagyományos mobilkommunikációhoz képest nagyságrendekkel alacsonyabb energiaigényű, és jóval nagyobb hatótávolságú. Az NB-IoT különösen olyan felhasználási módoknál optimális, ahol sok, akár nehezen hozzáférhető helyszínen működő szenzoron keresztül kell kevés adatot begyűjteni. A technológia a meglévő mobilhálózatra épül, így a hagyományos mobilhálózatokkal szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie, de annál jóval alacsonyabb eszközköltség mellett.
Mi az a Narrowband-IoT ábra

A Narrowband-IoT gyakorlati előnyei

 • Jobb lefedettség
  Korábban lefedetlen – például bázisállomásoktól távoli, változatos domborzatú – területeken, de akár föld alatt és beltéren is jó lefedettséget biztosít.

 • Alacsony energiafogyasztás
  Az eszközök akár 10 évig is képesek zavartalanul működni az elem cseréje nélkül.

 • Alacsony eszközköltség
  Az eszközök előállítási költsége minden eddiginél alacsonyabb

 • Alacsony adatforgalomra optimalizált
  Sok megoldás mindössze napi néhány byte-nyi adatforgalmat igényel

 • Nagy eszközszám
  Egy cellán belül akár 50 000 szenzort is képes kezelni a hálózat

Az NB-IoT-val új felhasználási lehetőségek válnak elérhetővé

Okos városok

Okos városok

A jövő városaiban körülöttünk minden mindennel kapcsolatban áll. A kültéri parkolóhelyek alá helyezett szenzorok folyamatosan ellenőrzik a foglaltságot, és egy mobilapplikációban mutatják az autósoknak a szabad helyeket. A közvilágítás távolról irányítható, valamint a szenzorral felszerelt hulladékgyűjtők jelzik, ha megteltek, és segítenek optimalizálni a begyűjtési útvonalat.

Okos épületek

Okos épületek

Az épületek élő organizmussá alakíthatók a különböző okos eszközök – mérőórák, füstérzékelők, kamera- és biztonsági rendszerek, környezeti paramétereket figyelő szenzorok – segítségével.

Okos mezőgazdaság

Okos mezőgazdaság

Az érzékelők valós idejű információt biztosítanak a talaj, a levegő vagy a tartástér különböző paramétereiről. Segítenek felügyelni az energiafogyasztást, a tartályok töltöttségét, az öntözést vagy akár a takarmányozást.

 Okos mérőórák

Okos mérőórák

A megoldás segítségével lehetőség nyílik a gáz-, villany- és vízórák adatainak távolról történő leolvasására, akkor is, ha a mérőóra nehezen elérhető helyen, például a ház pincéjében vagy a föld alatt található. Segítségével elkerülhetők a visszaélések, és a szivárgások is gyorsabban észlelhetők.

 Környezeti monitoring

Környezeti monitoring

A szenzorok bárhol képesek a környezeti paramétereket – például a hőmérséklet, a csapadékmennyiség, a légszennyezettség vagy a páratartalom változását – figyelni. A valós idejű riasztás földrengésfigyelés- ben vagy a gát- és árvízvédelemben is hasznos lehet.

Áruk és eszközök monitorozása

Áruk és eszközök monitorozása

A szenzorok segítségével nyomon követhető az eszközök, felszerelések, járművek vagy a szállított áru helyzete és állapota. A tulajdonos riasztásokkal értesülhet a figyelmet igénylő eseményekről, például ha jogosulatlan személy fér hozzá, ha a nyersanyagkitermelés során nem megfelelő a nyomás, vagy ha az aknafedők nincsenek a helyükön.

Miért a Narrowband-IoT?

Az NB-IoT technológia engedélyköteles frekvenciasávban működik, és az elérhető alternatív technológiákhoz képest jóval költséghatékonyabban építhető ki, ráadásul nagyobb biztonságot nyújtva üzemeltethető.

A meglévő mobilhálózatokra épül, így nem szükséges például helyi hálózatot létrehozni vagy helyi gateway-t (átjárót) telepíteni és üzemeltetni. A kommunikáció biztonságát többek között a SIM-chip alapú zárt APN (Access Point Name) biztosítja, ami a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező, nem zavarható adatkapcsolatot tesz lehetővé.
Antennás mobiltelefon torony

Az NB-IoT előnyei az elérhető alternatív technológiákhoz képest:


Biztonságos

Megfelel az LTE hálózattal szemben támasztott követelményeknek, biztonságos adatkapcsolatot biztosít.


Létező infrastruktúra

Meglévő mobilhálózatra épül, az elérhető más technológiákhoz képest költséghatékonyabban építhető ki és biztonságosabban üzemeltethető – nem szükséges például helyi hálózatot létrehozni vagy helyi gateway-t (átjárót) telepíteni és üzemeltetni.


Nyílt szabványokon alapul

A megoldás nem függ gyártótól vagy szolgáltatótól.


Széleskörű iparági támogatottság

A távközlési szolgáltatóktól a chipset gyártókig számos szereplő támogatását élvezi, emiatt egy biztonságos, hosszú távú választási lehetőség.


Kétirányú kommunikáció

A kétirányú kommunikáció elengedhetetlen az üzenetváltásokhoz, így az eszközök távolról is konfigurálhatók vagy megszólíthatók.


Engedélyköteles frekvenciasávban működik

A hálózat zavartalan és kihagyás nélküli működése hosszú távon is biztosítható.

Miért a Vodafone?

Teljes körű támogatás

Ügyfélre szabott megoldás

Nemzetközi IoT-tapasztalat

Megbízható hálózat és jó lefedettség

Pénzügyi garancia, rugalmas finanszírozás

 • Jelenlegi elem
1. elem a 5 elemből, 0 alelemmel