Általános információk
Vissza

Mi az a Roaming?

A Roamingnak köszönhetően külföldön is használhatod a mobilodat. Ha aktív a szolgáltatás az előfizetéseden, akkor a telefonod kapcsolódni fog az  adott országban  működő partnerszolgáltatók hálózatának valamelyikére.

Fontos tudnod, hogy a roaming tarifa általában nagymértékben különbözik a belföldi díjaktól, és külföldi használat során a hívásfogadásért is fizetned kell, kivéve az EU-ban. Az EU-n belül a hívásfogadás díjmentes, hívásindítás a tarifádban meghatározott költségekért történik.

Mi számít roaming hívásnak?

Roaming hívásnak számít minden olyan hívás, melyet nem belföldről indítanak magyar, EU-s vagy más országba.

Hogyan aktiválhatom a Roaming szolgáltatást?

Ahhoz, hogy külföldön használhasd mobilodat, előfizetéseden aktívnak kell lennie a Roaming szolgáltatásnak.

Ha a szolgáltatás még nem aktív, azt díjmentesen bekapcsolhatod  Online ügyfélszolgálatunkon  vagy a 1270-es telefonszámra küldött  ROA  tartalmú SMS-sel.

Fontos, hogy ha nem aktív a roaming szolgáltatás az előfizetéseden, akkor az SMS-t kizárólag belföldről tudod elküldeni a 1270-es telefonszámra, mivel ebben az esetben külföldi szolgáltató hálózatára nem tud feljelentkezni a készüléked.

Javasoljuk, hogy külföldi utazás előtt ellenőrizd le, hogy a szolgáltatás aktív-e előfizetéseden, amelyet a 1270-re küldött  SROA  tartalmú SMS-sel tehetsz meg. 

Mi számít EU roaming hívásnak?

Roaming hívásnak számít minden olyan hívás, melyet EU-ból ( nem belföldről) indítanak magyar számra vagy EU-ból ( nem belföldről) indítanak bármely EU-s számra. Például: Párizsból hívunk magyar számot Magyarországon; Párizsból hívunk egy angol számot Nagy-Britanniában vagy Párizsból hívunk egy francia számot.

Mi számít nemzetközi hívásnak?

Nemzetközi hívásnap számít minden olyan hívás, melyet belföldről indítanak más országba.

Mi számít EU nemzetközi hívásnak?

EU nemzetközi hívás minden belföldről indított hívás EU-s valamint norvég, lichtensteini, török, monacói, izlandi és svájci normál díjas számra. 

Ha belföldről hívok egy magyarországi telefonszámot, de az külföldön van, többet fizetek?

Nem. Ha belföldről indítod a hívást, akkor a tarifacsomagodnak megfelelő belföldi díjat számlázzuk, legyen bárhol a világban a hívott telefonszám.

Mi az a Hang a hálón szolgáltatás?

Ha Magyarországról telefonálsz külföldi számra, vagyis nemzetközi hívást indítasz a  Nemzetközi díjszabás  szerint számlázunk előfizetéseden. Az országokat és kontinenseket több zónába soroltuk. A hívásdíjak zónánként különbözőek.

Egyes országokba a nemzetközi díjaktól olcsóbban is lehetséges a telefonálás a Hang a hálón szolgáltatásunkkal. A szolgáltatást nem kell külön megrendelned, kizárólag a tárcsázás módjában tér el a nemzetközi hívásindítástól. Ebben az esetben a +0 vagy a 000 előjelet használjuk az országkód előtt. Bővebb információt a szolgáltatásról és a díjazásról  ide kattintva tájékozódhatsz .

A Hang a Hálón szolgáltatás használatával indított nemzetközi hívások VoIP technológiával, vagyis internetes alapokon kerülnek továbbításra, ezért alacsonyabb a hívásdíjuk. Előfordulhat azonban a hívások során a szokottnál rosszabb hangminőség, vagy a hangátvitel késése a technológia miatt.

Mi az a műholdas, tengeri vagy repülőgép-fedélzeti szolgáltatás?

A műholdas, tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatásokkal olyan helyeken is használhatod a mobiltelefonod, ahol nincs hagyományos lefedettség (például nemzetközi vizek, magashegységi területek, sivatagok stb.).

Azokon a hajó- és repülőgépjáratokon, ahol elérhető a fedélzeti roaming, a Vodafone-os mobilod automatikusan rákapcsolódik a hálózatra. A műholdas hálózatok segítségével a Föld szinte bármely pontjáról kezdeményezhetsz hívásokat. Ha műholdas hálózatra szeretnél kapcsolódni, akkor a SIM-kártyádat egy műholdas telefonba szükséges áttenned.

Ezeken a speciális hálózatokon a roaming opciók (például Világ Napijegy, Szabályozott EU roaming vagy a Vodafone EU Roaming) nem érvényesek! Azért, hogy a külföldi internetezés miatt ne lehessen túl magas a számlád, javasoljuk a mobiltelefonodban az adatroaming tiltás aktiválását. 

Mennyibe kerül?

  • Hívásindítás: bruttó 1599 Ft/perc
  • Hívásfogadás:  bruttó 1099 Ft/perc
  • SMS-küldés: bruttó 299 Ft/SMS
  • MMS-küldés: bruttó 249 Ft/MMS
  • Adatroaming: bruttó  4547,25 Ft/MB
  • A hívásokat 60 másodperces egységekben számlázzuk ki. Az internetezés számlázási egysége 100 kB.

Fontos: az adatroaming számlázási limit a műholdas, a tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatások igénybe vétele esetén nem érvényesül.

Hol érhető el?

Minden határátlépésemről SMS-t kapok, de ezek zavarnak. Mit tegyek?

Amikor elhagyod Magyarországot és egy külföldi hálózatra csatlakozol, akkor mindig küldünk neked erről egy SMS értesítést. Ez azért van, mert tájékoztatni szeretnénk Téged, hogy már nem magyar hálózaton vagy, illetve milyen díjakkal használod az előfizetésedet.

Előfordulhat azonban, hogy ezek Téged zavarnak, mert rendszeresen jársz külföldre, és tudatában vagy a díjaknak. Amennyiben így gondolod, akkor ezekek az üzenetek letilthatóak, ehhez küld el SMS-ben a 1270-es ügyfélszolgálati számunkra az XSMSBV kódot. Ebben az esetben fokozottan érdemes figyelemmel lenni, hogy éppen milyen díjakkal forgalmazol a váratlan plusz költségek elkerülése miatt.

Ha meggondolnád magadat, akkor a szolgáltatást bármikor visszaaktiválhatod. Ehhez küld a 1270-es ügyfélszolgálati számunkra SMS-ben az SMSBV kódot.

Az SMS-sek belföldi hálózatból díjmentesen elküldhetőek az ügyfélszolgálati telefonszámunkra.

Mi az az adatroaming limit és hogyan módosíthatom az összegét?

Az adatroaming limit szolgáltatás lehetővé teszi, hogy kontrolláld havi adatroaming költséged.

Havidíjas előfizetőként  ha havi adatroaming költésed eléri a meghatározott limitösszeget, az adatroaming szolgáltatást szüneteltetjük. Az alapértelmezett limit bruttó 16 390,50 forint, amelyet 2 480,31 vagy 57 874,02 forintra módosíthatsz, illetve törölheted is.  A módosítást legegyszerűbben  Online ügyfélszolgálatunkon  végezheted el, vagy a 1270-es számra küldött SMS kóddal is kérheted az alábbiak szerint:

- 2 480,31 forintos limit beállítása: LIMIT3, lemondása: XLIMIT3

- 16 390,50 forintos (alapértelmezett) limit beállítása: LIMIT17, lemondása: XLIMIT17

- 57 874,02 forintos limit beállítása: LIMIT70, lemondása: XLIMIT70.

Ha módosítod a limitet, a továbbiakban minden számlázási ciklusban a megadott összeg elérésekor kapcsoljuk ki a szolgáltatást.

Feltöltőkártyásként ha havi adatroaming költésed eléri a meghatározott limitösszeget, az adatroaming szolgáltatást szüneteltetjük. Az alapértelmezett limit bruttó 16 390,50 forint. A limit az első csatlakozástól számított 30 napra érvényes.

 

Fontos : az adatroaming számlázási limit a műholdas, a tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatások igénybe vétele esetén nem érvényesül.

Külföldről hogy érhetem el az ügyfélszolgálatot?

Ha külföldre utazol, akkor Vodafone-osként a következő rövid hívószámokat érheted el a Globális számok szolgáltatásnak köszönhetően:

- 1270: Vodafone Ügyfélszolgálat

- 170: hangposta üzeneteid meghallgatása

- 1702: hívásindítási és -fogadási percdíjak lekérdezése roaming helyzetben, bármelyik országra (hívása az EU-n belül díjmentes, a díjakat pedig SMS-ben küldjük el számodra)

A hívószámokat valamennyi roaming partnerünk hálózatán elérheted, viszont átmeneti, technikai problémák esetén javasoljuk, a számok hosszú formátumának használatát:

  • 1270 - +36 70 700 1270
  • 170 - +36 70 9090 170
  • 1702 - +36 70 700 1702

A hívásdíj azonos a Magyarországra irányuló hívások roamingdíjával.

A Magyarországon tartózkodó és a Vodafone hálózatát választó külföldiek is tárcsázhatják az otthon megszokott rövid hívószámaikat mindenféle különösebb beállítás nélkül.

 

Interaktív segédlet

Tippek, segítség mindenféle eszközhöz