Általános információk
Vissza

Mi az a Roaming?

A Roamingnak köszönhetően külföldön is használhatja a mobiltelefonját. Ha aktív a szolgáltatás az előfizetésén, akkor a telefon kapcsolódni fog az  adott országban  működő partnerszolgáltatók hálózatának valamelyikére.

Fontos tudnia, hogy a roaming tarifa általában nagymértékben különbözik a belföldi díjaktól, és külföldi használat során a hívásfogadásért is fizetnie kell, kivéve az EU-ban. Az EU-n belül a hívásfogadás díjmentes, hívásindítás a tarifában meghatározott költségekért történik.

Mi számít roaming hívásnak?

Roaming hívásnak számít minden olyan hívás, melyet nem belföldről indítanak magyar, EU-s vagy más országba.

Hogyan aktiválhatom a Roaming szolgáltatást?

Ahhoz, hogy külföldön használhassa mobilját, előfizetésén aktívnak kell lennie a Roaming szolgáltatásnak.

Ha a szolgáltatás még nem aktív, azt díjmentesen bekapcsolhatja  Online ügyfélszolgálatunkon  vagy a 1270-es telefonszámra küldött ROA tartalmú SMS-sel.

Fontos, hogy ha nem aktív a roaming szolgáltatás az előfizetésén, akkor az SMS-t kizárólag belföldről tudja elküldeni a 1270-es telefonszámra, mivel ebben az esetben külföldi szolgáltató hálózatára nem tud feljelentkezni a készüléke.

Javasoljuk, hogy külföldi utazás előtt ellenőrizze le, hogy a szolgáltatás aktív-e előfizetésén, amelyet a 1270-re küldött SROA tartalmú SMS-sel tehet meg. 

Mi számít EU roaming hívásnak?

Roaming hívásnak számít minden olyan hívás, melyet EU-ból ( nem belföldről) indítanak magyar számra vagy EU-ból ( nem belföldről) indítanak bármely EU-s számra. Például: Párizsból hívunk magyar számot Magyarországon; Párizsból hívunk egy angol számot Nagy-Britanniában vagy Párizsból hívunk egy francia számot.

Mi számít nemzetközi hívásnak?

Nemzetközi hívásnap számít minden olyan hívás, melyet belföldről indítanak más országba.

Mi számít EU nemzetközi hívásnak?

EU nemzetközi hívás minden belföldről indított hívás EU-s valamint norvég, lichtensteini, török, monacói, izlandi és svájci normál díjas számra. 

Ha belföldről hívok egy magyarországi telefonszámot, de az külföldön van, többet fizetek?

Nem. Ha belföldről indítod a hívást, akkor a tarifacsomagnak megfelelő belföldi díjat számlázzuk, legyen bárhol a világban a hívott telefonszám.

Mi az a Hang a hálón szolgáltatás?

Ha Magyarországról telefonál külföldi számra, vagyis nemzetközi hívást indít, a  Nemzetközi díjszabás  szerint számlázunk. Az országokat és kontinenseket több zónába soroltuk. A hívásdíjak zónánként különbözőek.

Egyes országokba a nemzetközi díjaktól olcsóbban is lehetséges a telefonálás a Hang a hálón szolgáltatásunkkal. A szolgáltatást nem kell külön megrendelnie, kizárólag a tárcsázás módjában tér el a nemzetközi hívásindítástól. Ebben az esetben a +0 vagy a 000 előjelet használjuk az országkód előtt. Bővebb információt a szolgáltatásról és a díjazásról  ide kattintva tájékozódhat .

A Hang a Hálón szolgáltatás használatával indított nemzetközi hívások VoIP technológiával, vagyis internetes alapokon kerülnek továbbításra, ezért alacsonyabb a hívásdíjuk. Előfordulhat azonban a hívások során a szokottnál rosszabb hangminőség, vagy a hangátvitel késése a technológia miatt.

Mi az a műholdas, tengeri vagy repülőgép-fedélzeti szolgáltatás?

A műholdas, tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatásokkal olyan helyeken is használhatja a mobiltelefonját, ahol nincs hagyományos lefedettség (például nemzetközi vizek, magashegységi területek, sivatagok stb.).

Azokon a hajó- és repülőgépjáratokon, ahol elérhető a fedélzeti roaming, a készüléke automatikusan rákapcsolódik a hálózatra. A műholdas hálózatok segítségével a Föld szinte bármely pontjáról kezdeményezhet hívásokat. Ha műholdas hálózatra szeretne kapcsolódni, akkor a SIM-kártyáját egy műholdas telefonba szükséges áttennie.

Ezeken a speciális hálózatokon a roaming opciók (például Világ Napijegy, Szabályozott EU roaming vagy a Vodafone EU Roaming) nem érvényesek! Azért, hogy a külföldi internetezés miatt ne lehessen túl magas a számlája, javasoljuk a mobiltelefonban az adatroaming tiltás aktiválását. 

Mennyibe kerül?

Fontos: az adatroaming számlázási limit a műholdas, a tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatások igénybe vétele esetén nem érvényesül.

Hol érhető el?

 • Hívásindítás: bruttó 1599 Ft/perc
 • Hívásfogadás:  bruttó 1099 Ft/perc
 • SMS-küldés: bruttó 299 Ft/SMS
 • MMS-küldés: bruttó 249 Ft/MMS
 • Adatroaming: bruttó  4547,25 Ft/MB
 • A hívásokat 60 másodperces egységekben számlázzuk ki. Az internetezés számlázási egysége 100 kB.
 • OnAir (repülőgép-fedélzeti):  onair.aero
 • AeroMobile (repülőgép-fedélzeti)
 • OnWaves (tengeri)
 • Telenor Maritime (MCP - tengeri):  mcp.com
 • Thuraya (műholdas):  thuraya.com
 • TIM Italy Maritime (tengeri), elérhető a következő társaságok hajóin:

Minden határátlépésemről SMS-t kapok, de ezek zavarnak. Mit tegyek?

Amikor elhagyja Magyarországot és egy külföldi hálózatra csatlakozik, akkor mindig küldünk erről egy SMS-értesítést. Ez azért van, mert tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy már nem magyar hálózaton van, illetve milyen díjakkal használja az előfizetését.

Előfordulhat azonban, hogy ezek Önt zavarják, mert rendszeresen jár külföldre, és tudatában van a díjaknak. Amennyiben így gondolja, akkor ezek az üzenetek letilthatóak. Ehhez küldje el SMS-ben a 1270-es ügyfélszolgálati számunkra az XSMSBV kódot. A lemondást követően fokozottan érdemes figyelemmel lenni, hogy éppen milyen díjakkal forgalmazik a váratlan plusz költségek elkerülése miatt.

Ha meggondolná magát, akkor a szolgáltatást bármikor visszaaktiválhatja. Ehhez küldje a 1270-es ügyfélszolgálati számunkra SMS-ben az SMSBV kódot.

Az SMS-sek belföldi hálózatból díjmentesen elküldhetőek az ügyfélszolgálati telefonszámunkra.

Mi az az adatroaming limit és hogyan módosíthatom az összegét?

Az adatroaming limit szolgáltatás lehetővé teszi, hogy kontrollálja havi adatroaming költségeit.

Havidíjas előfizetőként  ha havi adatroaming költése eléri a meghatározott limitösszeget, az adatroaming szolgáltatást szüneteltetjük. Az alapértelmezett limit bruttó 16 390,50 forint, amelyet 2 480,31 vagy 57 874,02 forintra módosíthat, illetve törölheti is.  A módosítást legegyszerűbben  Online ügyfélszolgálatunkon  végezheti el, vagy a 1270-es számra küldött SMS kóddal az alábbiak szerint:

- 2 480,31 forintos limit beállítása: LIMIT3, lemondása: XLIMIT3

- 16 390,50 forintos (alapértelmezett) limit beállítása: LIMIT17, lemondása: XLIMIT17

- 57 874,02 forintos limit beállítása: LIMIT70, lemondása: XLIMIT70.

Ha módosítja a limitet, a továbbiakban minden számlázási ciklusban a megadott összeg elérésekor kapcsoljuk ki a szolgáltatást.

Fontos : az adatroaming számlázási limit a műholdas, a tengeri és repülőgép-fedélzeti szolgáltatások igénybe vétele esetén nem érvényesül.

Külföldről hogy érhetem el az ügyfélszolgálatot?

Ha külföldre utazik, akkor Vodafone-osként a következő rövid hívószámokat érheti el a Globális számok szolgáltatásnak köszönhetően:

- 1270: Vodafone Ügyfélszolgálat

- 170: hangposta üzeneteid meghallgatása

- 1702: hívásindítási és -fogadási percdíjak lekérdezése roaming helyzetben, bármelyik országra (hívása az EU-n belül díjmentes, a díjakat pedig SMS-ben küldjük el)

A hívószámokat valamennyi roaming partnerünk hálózatán elérheti, azonban átmeneti, technikai problémák esetén javasoljuk, a számok hosszú formátumának használatát:

 • 1270 - +36 70 700 1270
 • 170 - +36 70 9090 170
 • 1702 - +36 70 700 1702

A hívásdíj azonos a Magyarországra irányuló hívások roaming díjával.

A Magyarországon tartózkodó és a Vodafone hálózatát választó külföldiek is tárcsázhatják az otthon megszokott rövid hívószámaikat mindenféle különösebb beállítás nélkül.

 

Interaktív segédlet

Tippek, segítség mindenféle eszközhöz