SMS/MMS
Vissza

Mit kell beállítanom SMS-ek küldéséhez és fogadásához?

Az SMS-ek küldésének és fogadásának lehetőségét alapszolgáltatásként biztosítjuk minden előfizetéshez.

Ahhoz, hogy ezt a funkciót használni tud, telefonod üzenetbeállításainál meg kell adnod a Vodafone üzenetküldő központjának számát:  +36709996500 .

Arról, hogy készülékeddel hogyan tudsz szöveges üzeneteket küldeni, részletes információt találsz telefonod használati útmutatójában.

Nem kapom meg a banktól, szolgáltatóktól érkező SMS-eket.

Egyes készülékek a bankoktól, és szolgáltatóktól érkező SMS-üzeneteket az úgynevezett "levélszemét üzenetek" (SPAM) közé mentik el.

Készülékektől függően az üzenetek menübe belépve, a beállításokon belül levélszemét szűrő alatt találod meg a mappát. 

Ha kitörlöd a levélszemétszámok közül az érintett telefonszámot, akkor később a normál SMS-ek között megtalálod meg ezen SMS-eket is.

A levélszemétre vonatkozó beállításokat a készüléked használati útmutatójában találod meg.

Ha mégsem ez a hiba, és a szolgáltatói vagy banki SMS-eket nem kapod meg, akkor a technikai bejelentéshez az alábbi információk megadása szükséges, hogy kivizsgálhassuk azt:

  • a telefonszámod;
  • ha ismert, akkor a feladó telefonszáma (legegyszerűbben ezt az adott szolgáltatótól vagy banktól kérheted el);
  • percre pontos időpont, amikor az üzenetet meg kellett volna kapnod;
  • az előfizetés beazonosítása érdekében az ahhoz tartozó ügyfélbiztonsági kód.

 

A fenti adatokat az ugyfelszolgalat.hu@vodafone.com címre küldheted meg.

Átirányíthatom a beérkező SMS-eket?

Nem. A beérkező SMS-ek nem irányíthatók át, csak a bejövő hívások.

Mit jelent az, hogy egy hívás vagy egy SMS emelt díjas?

Néhány szolgáltatás (pl. csengőhangvásárlás) csak emelt díjas telefonszámokon érhető el. A 06 90-es, a 06 91-es és a rövid hívószámok általában emelt díjasok. Ha felhívod ezeket a számokat, illetve ha SMS-t küldesz azokra vagy fogadsz azokról, akkor ezért a normál díjaknál többet kell fizetned.

Az emelt díjas szolgáltatások általában nem a Vodafone saját szolgáltatásai. Ezért ha ezekkel kapcsolatos kérdésed vagy problémád van, akkor kérünk, hogy fordulj a tartalomszolgáltatóhoz!

Hogyan engedélyezhetem vagy tilthatom le az emelt díjas hívásokat és SMS-eket?

Alapesetben az előfizetéseden elérhetők mind a kimenő emelt díjas hívások, mind pedig azok az emelt díjas SMS szolgáltatások, amiket SMS-küldéssel vehetsz igénybe.

Néhány emelt díjas szolgáltatás esetében a telefonodra érkező SMS-ekért kell fizetned. Bejövő emelt díjas SMS-eket viszont alapvetően nem fogadhatsz a mobilodra.

Ha mégis  engedélyezni  szeretnéd a  bejövő  emelt díjas SMS-ek fogadását, akkor azt az Online Ügyfélszolgálaton, a My Vodafone alkalmazásban, a 1270-es telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen üzleteinkben kérheted!

Ha az emelt díjas hívást és az emelt díjas SMS-küldést, illetve -fogadást is le akarod tiltani, akkor küldd az  EHT  kódot a 1270-re!

Fontos! Amennyiben már érkeznek részedre emeltdíjas SMS-ek, amelyeket meg szeretnél szüntetni, akkor nem elég kizárólag az EHT szóval aktiválni ezek tiltását! Ezekben az esetekben ugyanis, amikor a készüléked fogadja az emeltdíjas SMS üzeneteket (ami költséget okoz) egy úgynevezett regisztráció már létrejött az emeletdíjas tartalmat biztosító szolgáltatónál.

Ezt a regisztrációt az EHT szóval aktivált tiltás nem szünteti meg. Ilyen esetben mindenképpen először a regisztrációt szükséges megszüntetni. Ezt megteheted a legtöbb szolgáltató esetében, ha a fogadott emeletdíjas üzenetre válaszként elküldöd a STOP szót SMS-ben. A másik lehetőség, ha az adott szolgáltató ügyfélszolgálatát felhívod és ott kéred a regisztráció megszüntetését. Az elérhetőségeiket az interneten meg is tudod tekinteni.

Ha megtörtént a megszüntetés, akkor a 1270-re küldd el az EHT szót (emeltdíjas hívástiltás) egy díjmentes SMS-ben, így a későbbiekben ilyen jellegű hívásokat indítani, vagy SMS-eket küldeni vagy fogadni sem tudsz a jövőben.

Külföldi telefonszámra is lehetséges SMS-t küldeni?

Igen. A külföldre irányuló SMS küldéshez semmilyen külön szolgáltatást nem kell megrendelned, az üzenetet ugyanúgy kell elküldened, mintha belföldi címzettnek továbbítanád.

A külföldre küldött SMS-ek díja rendszerint magasabb, mint a normál SMS-eké. A nemzetközi SMS díjáról tarifacsomagod leírásából tájékozódhatsz.

Az új Red tarifák ( Red S, Red M, Red L és Red Infinity+) a korlátlan EU Roaming mellett már korlátlan EU nemzetközi SMSeket is tartalmaznak, így belföldről bármely, nem belföldi, normál díjas EU-s számre küldött SMS-ért sem kell fizetni. 

Miért küldi a telefonom a rövid SMS-t is több üzenetként?

Egyes készülékek alapbeállításként az SMS-ben küldött karaktereket úgynevezett unicode kódolással továbbítják. Ez teszi lehetővé, hogy az üzenetben ténylegesen továbbításra kerüjenek a speciális és ékezetes karakterek is, hátránya azonban, hogy az ékezetes betűk több technikailag több karakternyi helyet foglalnak el.

Ez azt eredményezheti, hogy bár üzeneted hossza nem haladja meg a 160 karaktert, készüléked azt mégis több SMS-ként küldi el, melyért így többet is kell fizetned.

Ennek elkerüléséhez javasoljuk, hogy az SMS-ek karakterkódolását állítsd át unicode-ról hagyományos avagy GSM-abc kódolásra. Ezt követően egyes ékezetes betűket ékezet nélkül fog továbbítani készüléked, azonban minden betűd 1 karakternek fog számítani.

A beállítást telefonod üzenetbeállítások menüpontjában végezheted el.

Mi az az MMS?

Az MMS egy olyan üzenettípus, amelyben a szöveg mellett képet, hangot vagy videót is csatolhatsz.

Az MMS üzenetek maximális mérete 300 KB lehet. Ezen a mérethatáron belül akár többféle multimédiás fájlt is tartalmazhatnak.

Mit kell beállítanom, hogy küldhessek és fogadhassak MMS-t?

Ahhoz, hogy MMS-eket küldhess és fogadhass, rendelkezned kell egy erre alkalmas készülékkel, és aktívnak kell lennie előfizetéseden a kapcsolódó szolgáltatásnak. Az MMS szolgáltatást díjmentesen aktiválhatod  Online ügyfélszolgálatunkon , vagy a 1270-es számra küldött  MMS  tartalmú szöveges üzenettel.

A fentieken túl telefonod MMS-beállításainál az alábbi paramétereket kell beállítanod:

- Hozzáférési pont (APN): mms.vodafone.net

- Átjáró (gateway) IP címe: 80.244.97.2

- Kezdőlap címe: http://mms.vodafone.hu/servlets/mms

- A felhasználónév és jelszó mezőket hagyd üresen.

Fontos! Ahhoz, hogy zavartalanul tudj küldeni és fogadni MMS üzeneteket kapcsold be a mobiladat forgalmadat. Habár a szolgáltatás nem használ adatforgalmat, de ugyanazt a csatornát használja a készülékeden, mint az internet. Ezért minden alkalommal mikor küldeni vagy fogadni készülsz ilyen tartalmat legyen bekapcsolva a mobiladatod! A wifi hálózat bekapcsolása sajnos nem megfelelő.

Tipp: ha minden feltételnek megfelelsz, mégisolyan SMS-t kapsz amelyben leírjuk Neked, hogy MMS üzeneted érkezett, amelyet a  https://mmsuzenet.vodafone.hu  oldalon tudsz megtekinteni, akkor a küldött tartalom 300 kbyte-tól nagyobb. Mivel az MMS maximális mérte 300 kbyte, így a küldő félnek tömöríteni szükséges a tartalmat ahhoz, hogy a készülékeden is fogadni tudd. 

Hogyan kapja meg az MMS-t az, aki nem tud ilyen típusú üzenetet fogadni?

A vodafone-os címzettek akkor is megtekinthetik a nekik küldött MMS-t, ha előfizetésükön nem aktív az MMS szolgáltatás, a készüléke nem alkalmas MMS-ek kezelésére, vagy nem megfelelőek a beállításai.

Ilyen esetekben a címzett egy SMS-t kap, melyben megadunk egy webcímet, illetve egy felhasználónevet és egy jelszót. A megadott oldalon, a bejelentkezési adatok megadásával megtekinthető a beérkező MMS üzenet.

Amennyiben ilyen formában kaptad meg az MMS-t, akkor azt 30 napig tudod megtekinteni. 

Mi lehet az oka annak, hogy nem kapom meg az MMS-üzeneteket?

Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a készüléked nem alkalmas MMS-ek fogadására vagy a másik, hogy nem igényelted az MMS szolgáltatás aktiválását idáig. Ha készüléked alkalmas MMS üzenetek kezelésére, az MMS szolgáltatás aktiváláshoz küld el az MMS szót SMS-ben a 1270-re (belföldi Vodafone hálózatról díjmentes).

Amennyiben minden feltételnek megfelelsz, mégis  olyan SMS-t kapsz, amelyben leírjuk Neked, hogy MMS üzeneted érkezett és a  https://mmsuzenet.vodafone.hu  oldalon tudod megtekinteni, akkor a küldött tartalom 300 kbyte-nál nagyobb méretű. Mivel az MMS maximális mérte 300 kbyte, így a küldő félnek tömöríteni szükséges a tartalmat ahhoz, hogy a készülékeden is fogadni tudd azt.

Külföldön is küldhetek vagy fogadhatok MMS-t?

Igen, külföldi tartózkodás során is küldhetsz és fogadhatsz MMS üzeneteket, azonban ennek díja eltér a belföldön megszokottól.

Az adott országokra vonatkozó MMS díjszabásról  kereső felületünkön  találsz bővebb információt.

Az MMS fogadása külföldön is díjmentes.

 

Interaktív segédlet

Tippek, segítség mindenféle eszközhöz