SMS/MMS
Vissza

Mit kell beállítanom SMS-ek küldéséhez és fogadásához?

Az SMS-ek küldésének és fogadásának lehetőségét alapszolgáltatásként biztosítjuk minden előfizetéshez.

Ahhoz, hogy ezt a funkciót használni tudja, telefonja üzenetbeállításainál meg kell adnia a Vodafone üzenetküldő központjának számát:  + 36709996500 .

Arról, hogy készülékével hogyan tud szöveges üzeneteket küldeni, részletes információt talál a telefon használati útmutatójában.

Nem kapom meg a banktól, szolgáltatóktól érkező SMS-eket.

Egyes készülékek a bankoktól, és szolgáltatóktól érkező SMS-üzeneteket az úgynevezett "levélszemét üzenetek" (SPAM) közé mentik el.

Készülékektől függően az üzenetek menübe belépve, a beállításokon belül levélszemét szűrő alatt találja meg a mappát. 

Ha kitörli a levélszemétszámok közül az érintett telefonszámot, akkor később a normál SMS-ek között találja meg ezen SMS-eket is.

A levélszemétre vonatkozó beállításokat a készülék használati útmutatójában találja meg.

Ha mégsem ez a hiba, és a szolgáltatói vagy banki SMS-eket nem kapja meg, akkor a technikai bejelentéshez az alábbi információk megadása szükséges, hogy kivizsgálhassuk azt:

  • a telefonszám;
  • ha ismert, akkor a feladó telefonszáma (legegyszerűbben ezt az adott szolgáltatótól vagy banktól kérheti el);
  • percre pontos időpont, amikor az üzenetet meg kellett volna kapnia;
  • az előfizetés beazonosítása érdekében az ahhoz tartozó ügyfélbiztonsági kód.

A fenti adatokat az ugyfelszolgalat.hu@vodafone.com címre küldheti meg.

Átirányíthatom a beérkező SMS-eket?

Nem. A beérkező SMS-ek nem irányíthatók át, csak a bejövő hívások.

Mit jelent az, hogy egy hívás vagy egy SMS emeltdíjas?

Néhány szolgáltatás (pl. csengőhangvásárlás) csak emelt díjas telefonszámokon érhető el. A 06 90-es, a 06 91-es és a rövid hívószámok általában emelt díjasok. Ha felhívja ezeket a számokat, illetve ha SMS-t küld azokra vagy fogad azokról, akkor ezért a normál díjaknál többet kell fizetnie.

Az emelt díjas szolgáltatások általában nem a Vodafone saját szolgáltatásai. Ezért ha ezekkel kapcsolatos kérdése vagy problémája van, akkor kérjük, hogy forduljon a tartalomszolgáltatóhoz!

Hogyan engedélyezhetem vagy tilthatom le az emeltdíjas hívásokat és SMS-eket?

Alapesetben az előfizetésen elérhetők mind a kimenő emelt díjas hívások, mind pedig azok az emelt díjas SMS szolgáltatások, amiket SMS-küldéssel vehet igénybe.

Néhány emelt díjas szolgáltatás esetében a telefonra érkező SMS-ekért kell fizetnie. Bejövő emelt díjas SMS-eket azonban alapvetően nem fogadhat a mobilra.

Ha mégis  engedélyezni  szeretné bejövő  emelt díjas SMS-ek fogadását, akkor azt az Online Ügyfélszolgálaton, a My Vodafone alkalmazásban, a 1270-es telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen üzleteinkben kérheti!

Ha az emelt díjas hívást és az emelt díjas SMS-küldést, illetve fogadást is le szeretné tiltani, akkor küldje az  EHT  kódot a 1270-re!

Fontos! Amennyiben már érkeznek emeltdíjas SMS-ek, amelyeket meg szeretne szüntetni, akkor nem elég kizárólag az EHT kóddal aktiválni ezek tiltását! Ezekben az esetekben ugyanis, amikor a készülék fogadja az emeltdíjas SMS üzeneteket (ami költséget okoz) egy úgynevezett regisztráció már létrejött az emeletdíjas tartalmat biztosító szolgáltatónál.

Ezt a regisztrációt az EHT szóval aktivált tiltás nem szünteti meg. Ilyen esetben mindenképpen először a regisztrációt szükséges megszüntetni. Ezt megteheti a legtöbb szolgáltató esetében, ha a fogadott emeletdíjas üzenetre válaszként elküldi a STOP szót SMS-ben. A másik lehetőség, ha az adott szolgáltató ügyfélszolgálatát felhívja és ott kéri a regisztráció megszüntetését. Az elérhetőségeiket az interneten meg is tudja tekinteni.

Ha megtörtént a megszüntetés, akkor a 1270-re küldje el az EHT kódot (emeltdíjas hívástiltás) belföldről egy díjmentes SMS-ben, így a későbbiekben ilyen jellegű hívásokat indítani, vagy SMS-eket küldeni vagy fogadni sem tud.

Külföldi telefonszámra is lehetséges SMS-t küldeni?

Igen. A külföldre irányuló SMS küldéshez semmilyen külön szolgáltatást nem kell megrendelnie, az üzenetet ugyanúgy kell elküldenie, mintha belföldi címzettnek továbbítaná.

A külföldre küldött SMS-ek díja rendszerint magasabb, mint a normál SMS-eké. A nemzetközi SMS díjáról tarifacsomag leírásából tájékozódhat.

Miért küldi a telefonom a rövid SMS-t is több üzenetként?

Egyes készülékek alapbeállításként az SMS-ben küldött karaktereket úgynevezett unicode kódolással továbbítják. Ez teszi lehetővé, hogy az üzenetben ténylegesen továbbításra kerüjenek a speciális és ékezetes karakterek is, hátránya azonban, hogy az ékezetes betűk több technikailag több karakternyi helyet foglalnak el.

Ez azt eredményezheti, hogy bár üzenet hossza nem haladja meg a 160 karaktert, készüléke azt mégis több SMS-ként küldi el, melyért így többet is kell fizetnie.

Ennek elkerüléséhez javasoljuk, hogy az SMS-ek karakterkódolását állítsa át unicode-ról hagyományos avagy GSM-abc kódolásra. Ezt követően egyes ékezetes betűket ékezet nélkül fog továbbítani készüléke, azonban minden betű 1 karakternek fog számítani.

A beállítást telefonja üzenetbeállítások menüpontjában végezheti el.

Mi az az MMS?

Az MMS egy olyan üzenettípus, amelyben a szöveg mellett képet, hangot vagy videót is csatolhat.

Az MMS üzenetek maximális mérete 300 KB lehet. Ezen a mérethatáron belül akár többféle multimédiás fájlt is tartalmazhatnak.

Mit kell beállítanom, hogy küldhessek és fogadhassak MMS-t?

Ahhoz, hogy MMS-eket küldhessen és fogadhasson, rendelkeznie kell egy erre alkalmas készülékkel, és aktívnak kell lennie előfizetésén a kapcsolódó szolgáltatásnak. Az MMS szolgáltatást díjmentesen aktiválhatja  Online ügyfélszolgálatunkon , vagy a 1270-es számra küldött  MMS  tartalmú szöveges üzenettel.

A fentieken túl telefonja MMS-beállításainál az alábbi paramétereket kell megadni:

  • Hozzáférési pont (APN): mms.vodafone.net
  • Átjáró (gateway) IP címe: 80.244.97.2
  • Kezdőlap címe: http://mms.vodafone.hu/servlets/mms
  • A felhasználónév és jelszó mezőket hagyja üresen.

Fontos! Ahhoz, hogy zavartalanul tudjon küldeni és fogadni MMS üzeneteket, kapcsolja be a mobilon az adatforgalmat. Habár a szolgáltatás nem használ adatforgalmat, de ugyanazt a csatornát használja a készüléken, mint az internet. Ezért minden alkalommal mikor küldeni vagy fogadni készül ilyen tartalmat, legyen bekapcsolva a mobiladat is! A WiFi hálózat bekapcsolása sajnos nem megfelelő.

Tipp: ha minden feltételnek megfelel, mégis olyan SMS-t kap amelyben leírjuk, hogy MMS üzenete érkezett, amelyet a  https://mmsuzenet.vodafone.hu  oldalon tud megtekinteni, akkor a küldött tartalom 300 kbyte-tól nagyobb. Mivel az MMS maximális mérte 300 kbyte, így a küldő félnek tömöríteni szükséges a tartalmat ahhoz, hogy Ön fogadni tudja azt.

Hogyan kapja meg az MMS-t az, aki nem tud ilyen típusú üzenetet fogadni?

A Vodafone-os címzettek akkor is megtekinthetik a nekik küldött MMS-t, ha előfizetésükön nem aktív az MMS szolgáltatás, a készüléke nem alkalmas MMS-ek kezelésére, vagy nem megfelelőek a beállításai.

Ilyen esetekben a címzett egy SMS-t kap, melyben megadunk egy webcímet, illetve egy felhasználónevet és egy jelszót. A megadott oldalon, a bejelentkezési adatok megadásával megtekinthető a beérkező MMS üzenet.

Amennyiben ilyen formában kapta meg az MMS-t, akkor azt 30 napig tudja megtekinteni. 

Mi lehet az oka annak, hogy nem kapom meg az MMS-üzeneteket?

Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a készüléke nem alkalmas MMS-ek fogadására vagy a másik, hogy nem igényelte az MMS szolgáltatás aktiválását. Ha készüléke alkalmas MMS üzenetek kezelésére, az MMS szolgáltatás aktiváláshoz küldje el az MMS kódot SMS-ben a 1270-re (belföldi Vodafone hálózatról díjmentes).

Amennyiben minden feltételnek megfelel, mégis  olyan SMS-t kap, amelyben leírjuk Önnek, hogy MMS üzenete érkezett és a  https://mmsuzenet.vodafone.hu  oldalon tudja megtekinteni, akkor a küldött tartalom 300 kbyte-nál nagyobb méretű. Mivel az MMS maximális mérte 300 kbyte, így a küldő félnek tömöríteni szükséges a tartalmat.

Külföldön is küldhetek vagy fogadhatok MMS-t?

Igen, külföldi tartózkodás során is küldhet és fogadhat MMS üzeneteket, azonban ennek díja eltér a belföldön megszokottól.

Az adott országokra vonatkozó MMS díjszabásról  kereső felületünkön  talál bővebb információt.

Az MMS fogadása külföldön is díjmentes.

 

Interaktív segédlet

Tippek, segítség mindenféle eszközhöz