4 gyakori HR kihívás a KKV szektorban

Mire van szüksége mérettől függetlenül minden cégnek? Hatékony HR stratégiára!

Kihívások és megoldásaik kis-és középvállalkozásoknak

Egy befogadó, támogató és a dolgozók igényeihez igazodó munkakörnyezet elengedhetetlen minden vállalkozás számára, legyen az egy 5, 50 vagy akár 500 alkalmazottat foglalkoztató cég. Kisvállalkozásként azonban gyakran nehezebb időt keríteni egy jól átgondolt, hosszú távra tervezett stratégia kialakítására, nem beszélve a költségvetésről. Cikkünkben áttekintünk 4 gyakori HR kihívást, és megnézzük, hogyan lehet a rendelkezésre álló erőforrásokkal a lehető legjobban leküzdeni őket. Összeszedtünk néhány tippet, amellyel nemcsak pénzt, de néhány felesleges brainstorming kört is megspórolhatsz magadnak a személyügyi tevékenység irányának megálmodása során.

A munkakultúra fenntartása a hibrid világban

2020-ban a munkavégzés módja gyökeresen megváltozott. A vállalatoknak egyik napról a másikra kellett átállniuk távmunkára, és akkor még senki sem sejthette, mikor térhet vissza minden a normális kerékvágásba. Ma már tudjuk, hogy leginkább soha. Az egyetlen állandó dolog a változás lett – a hibrid munkavégzés is ennek lett a következménye.

A munkaidő egyre rugalmasabbá válik, és megdőlni látszik az elmélet, miszerint a munkavállalónak az irodában kell lennie ahhoz, hogy produktív legyen. Szerencsére az elmúlt időszakban számos kezdeményezés, workshop, képzés indult, amely segítette a vállalkozókat a rendkívüli helyzetben felmerülő problémák áthidalására, már ami a megfelelő munkaeszközök biztosítását, a kényelmes otthoni munkakörnyezetet és a hatékonyságot illeti, ám érthető módon talán kevesebb hangsúly volt azon, hogyan lehet a cég értékeit és az irodai kultúrát ilyen körülmények között fenntartani.

Léteznek erre rendkívül egyszerű eszközök, például rendszeres munkavállalói felmérések. Pillanatok alatt létrehozhatsz egy egyszerű online űrlapot Microsoft Forms, Google Forms vagy bármely egyéb online kérdőív készítésére alkalmas szoftver segítségével, amellyel lehetőséget biztosíthatsz alkalmazottaidnak, hogy biztonságos körülmények között visszajelzést adhassanak munkahelyi problémáikról. Természetesen szükség van a vélemények kiértékelésére is. Csoportosítsd a panaszokat témák szerint, és tarts havonta vagy kéthavonta egy csapatmegbeszélést, ahol visszajelzést adsz, megoldási javaslatot nyújtasz. Amennyiben nem érkezik olyan észrevétel, ami közösen átbeszélhető, használjátok ki ezt az alkalmat egy kis pozitív időtöltésre. Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, mégis óriási előrelépést jelenthet a vállalati értékek képviselésében, és ami még fontosabb, a munkavállalók jóllétében.

Ha vállalkozásodat érinti a hibrid munkavégzés, és tapasztaltál már fennakadásokat a cég működésében, ajánljuk egy korábbi cikkünk olvasását, személyre szabott megoldásokhoz pedig a díjmentes digitális tanácsadói szolgáltatásunkat.

A jó munkaerő megtartása

A tehetséges, szorgalmas alkalmazottak mindig is kincsnek számítottak, a jó tulajdonságokkal rendelkező dolgozók megtartása azonban fontosabb, mint valaha. Talán nem is kell magyarázni a fluktuáció hátrányait, de kevesen gondolnak bele, hogy milyen anyagi veszteséggel jár egy munkavállalót már az együttműködés kezdeti szakaszában elveszíteni, hiszen a betanulás alatt még nem, csak több hónapot követően tud a képességei alapján elvárt szinten teljesíteni. Nem beszélve a felvételi folyamat adminisztrációs költségeiről és a befektetett energiáról.

A jó munkaerő megtartása már a toborzási szakaszban kezdődik. Már az új munkatárs felvételénél vedd figyelembe, milyen távra tervez ebben a pozícióban, van-e számára fejlődési lehetőség a csapaton belül, megfelel-e vállalkozásod értékrendjének, hosszú távon is jól illeszkedik-e a csapatba. Ezekhez hasonló kérdéseket is érdemes megfontolni az állásinterjú során amellett, hogy megbizonyosodunk a jelentkező alkalmasságáról.

A csapatszintű visszajelzések mellett a személyes beszélgetések még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállaló érezze a törődést, a megbecsülést és a tiszteletet. Ez esetben is törekedj a rendszerességre, ne csak akkor kezdj el négyszemközti megbeszéléseket tartani, amikor már nagy a feszültség vagy elhatalmasodott a probléma.

A modern munkahely szintén a munkavállalói jóllét egyik alappillére. A munkavégzés helyének és idejének korlátlansága, a motiváló környezet, a fenntarthatóság és a környezettudatosság, valamint a diverzitás első helyen szerepel az egyre gyarapodó listán. Természetesen nem kell egyik pillanatról a másikra minden igénynek megfelelni, de ha az alkalmazottak érzékelik, hogy törődsz a számukra fontos értékekkel, és lépéseket teszel a változás irányába, nagyobb valószínűséggel köteleződnek el céged mellett. A munkavállalók jóllétének támogatása című cikkünkben találsz még ehhez tippeket.

Folyamatos fejlődési lehetőség biztosítása

A kisvállalkozásokban általában kevesebb az előrelépési lehetőség, de a munkavállalóknak szükségük van fejlődésre, így minden hatékony HR stratégiának összepontosítania kell a képzési és oktatási megoldásokra. Legyen az egy házon belül elvégezhető workshop, ahol egymástól tanultok, vagy egy személyre szabott, konkrétan a munkakörhöz kapcsolódó külső tanfolyam, az élethosszig tartó tanulás garantáltan vonzó tényező az alkalmazottak számára. Minél többet profitálnak a vállalkozásból, annál kevésbé valószínű, hogy fontolóra veszik a távozást. Mindez a rendszeres visszajelzés lehetőségével kiegészülve hosszú távon kifizetődő lesz.

Sokszínű és befogadó környezet

Rene Carayol, az Inspired Leaders Network vezérigazgatója a #ThoseWhoDare című rendezvényen kijelentette, hogy „a sokszínű és a befogadó munkahely kialakítása mindig is helyes dolog volt, de ma már okos dolog".

Kétségtelen, hogy mindannyiunknak tenni kell a diverz, inkluzív és progresszív vállalati kultúra megteremtéséért. Egyes tanulmányok szerint azok a cégek, amelyek nem törekednek erre, valójában a termelékenység szempontjából is hátrányos helyzetbe kerülnek. A kutatások azt mutatják, hogy ha az alkalmazottak bíznak abban, hogy faji hovatartozástól, nemtől vagy szexuális irányultságtól függetlenül jól bánnak velük, akkor 9,8-szor nagyobb eséllyel szeretnek dolgozni, 6,3-szor nagyobb valószínűséggel lesznek büszkék a munkájukra, és akár 5,4-szer több esély van rá, hogy hosszú ideig akarnak a vállalatnál maradni.

„Amikor a karrierünkre gondolunk, gyakran használjuk a létra analógiát. Miközben lépünk, lépünk, lépünk felfele, csak azt nézzük, milyen magasra tudunk jutni. De ha egy diverz és inkluzív szervezetnek akarunk részesei lenni, amely valóban reflektál arra a világra, amiben élünk, akkor ez önmagában nem elég. Miközben felfelé menetelünk azon a bizonyos létrán, törődnünk kell azokkal is, akik még néhány fokkal lejjebb vannak (…) Nincs értelme elsőnek lenni, ha egyúttal utolsók is vagyunk” – mondja Amber Hikes, az Amerikai Polgárjogi Szövetség egyenlőségért és inkluzivitásért felelős vezetője 2021-es TED előadásában.

Összefoglalva, a hatékony HR stratégia egyaránt támogatja a vállalkozás vezetőit és a beosztottakat, így mindenképp érdemes, időt, energiát és pénzt szánni rá. A járványhelyzet okozta bizonytalanság okán számos KKV-nak kell azzal szembesülnie, hogy nehezen talál megfelelő alkalmazottat, de nem kisebb kihívást jelent a megtartásuk is. A dolgozók motiválásával, képzésével kompenzálhatjuk az előrelépési lehetőség hiányát, a folyamatos visszajelzés lehetőségének biztosításával bizalmat építhetünk ki, a munkavégzés helyének és idejének korlátlanságával a rugalmasságra való igénynek felelhetünk meg, a sokszínű és befogadó munkakörnyezet megteremtésével pedig szintén hozzájárulhatunk a munkavállalók jóllétéhez.

Legfrissebb cikkek a témában