Aranybánya az adatbánya? Így járulhatnak hozzá az adatok vállalkozásod sikeréhez!

Készülj fel a digitális jövő kihívásaira! Célkresztben az adatalapú döntéshozatal

Az Ipar 4.0, az adatalapú döntéshozatal és az „okos” gyártási folyamatok kora egyre több iparágba köszönt be. Az adat jelentősége vitathatatlan, arról azonban kevesebbet hallani, hogy mihez kezdhetünk a rengeteg rendelkezésünkre álló információval, hogyan vonhatunk le belőlük következtetéseket, majd a kézzelfogható eredményeket hogyan fordíthatjuk vállalkozásunk előnyére.

Útmutatónkban sorra vesszünk azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe kell venned, ha adatokra támaszkodva szeretnéd fejleszteni a cégedet.

Miért fontosak az adatok a vállalkozások számára?

Az adatok rögzítésének és elemzésének képessége kulcsfontosságú a vállalkozások növekedése érdekében, legyen szó a gyártási folyamatok fejlesztéséről, a munkaerő hatékonyabb kihasználásáról, nem beszélve a fenntarthatóságról.

Már az is bizonyítottan jelentős üzleti előnyökkel jár, ha felismerjük a legfrissebb trendeket, levonjuk belőlük az értékes tanulságokat, és vállalkozásunkra szabva építkezünk belőlük. Azok a cégek, amelyek képesek az adatokban rejlő potenciált felszabadítani, nagyobb valószínűséggel tudják teljes mértékben kihasználni az analitikában rejlő üzleti lehetőségeket - állítja a Vodafone's Future Ready jelentése.

Hogyan járulnak hozzá az adatok a vállalkozások fejlesztéséhez?

A 2020-ban készített riportból az is kiderül, bár sok vállalkozás felismeri az adatok előnyeit, a legtöbben nem tudják megfelelően kihasználni a rendelkezésükre álló információkat. A jó hírünk az, hogy nem kell azonnal az úgynevezett end-to-end (E2E) adatvezérléssel kezdeni. A stratégia indulásakor célravezető a vállalkozás működésének hátrányait azonosítani, és a gyenge pontokra összpontosítani. Egyszámjegyű a honlapodon töltött látogatási idő? Akadozik a remarketing tevékenységed, és nem lesznek visszatérő vevőid az egyszeri vásárlókból? Nagy a fluktuáció, és sok idő megy el az új alkalmazottak betanítására? Ezek a kihívások mind orvosolhatók adatközpontú megközelítéssel – de a legfontosabb, hogy nem kell egyszerre megoldani őket.

A stratégia kialakítása során érdemes egy strukturált módszertant követni, kezdve például az alábbi öt lépés átgondolásával:

  • Kihívás meghatározása: milyen problémát akarsz megoldani, hogyan befolyásolja ez az alapvető stratégiádat és eredményeidet?

  • Célok kitűzése: hol tartasz jelenleg, és hová akarsz eljutni az adatstratégiád kivitelezése vagy megvalósítása után? Ne kezdj bele semmibe, amíg nem tudod, mit szeretnél elérni, milyen mérőszámok jelzik a sikeredet és a legfontosabb mérföldköveket!

  • Feltérképezés: valóban a rendelkezésedre állnak azokat az adatok, amelyekkel mélyebb betekintést szerezhetsz az adott kihívásba, és felhasználhatsz a megoldáshoz?

  • Tanulság: miről árulkodnak az adatok, hogyan járulhatnak hozzá az üzleti folyamataid fejlesztéséhez? Győződj meg róla, hogy nemcsak gyűjtöd az adatokat, hanem a megfelelő konklúziót is levonod belőlük!

  • Csapatmunka: megosztottad a releváns információkat az érdekelt csapattagokkal? Ez nemcsak abban segíthet nekik, hogy megértsék az adatelemzés értékeit, hanem a szükséges változtatások végrehajtására is felkészíti őket.

Az adatstratégia megvalósításának legfontosabb szempontjai

Ha már megvan az adatvezérelt megközelítés keretrendszere, az adatok kezelésével, elemzésével és védelmével kapcsolatban is van néhány alapvető tudnivaló.

Az adatok biztonságos tárolása

Gondold át, hogy a szervezeten belül ki fér hozzá az adatokhoz – különös tekintettel az érzékeny, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokhoz. Az adatgyűjtés és kezelés módját szigorú jogszabályok korlátozzák, ezért mindenképp járj utána – akár ügyvéd segítségével, - hogy törvényesen jársz-e el. Munkatársaidat is tájékoztasd arról, miért fontos az adatok biztonsága, és mit kell tenniük az adatok védelme érdekében. Arra is érdemes felkészülni, milyen lépésekre van szükség egy esetleges adatvédelmi incidens esetén.

Egységes adatkezelés

Bár a projekteket egyesével is kezelheti, előnyösebb az adatokat egy rendszerbe sorolni. Lehetőség szerint használj azonos adatkezelési platformot például az ügyféltendenciákhoz, hiszen az erről alkotott kép számos különböző forrásból állhat össze. Eleinte komplikáltnak tűnhet a sokféle formátum összehangolása, de a kemény munka kifizetődő, egy áltátható adathalmaz lesz az eredménye, amelyből könnyebb következtetéseket levonni.

Elemzés

Az adatok önmagukban értéktelenek lehetnek, ha nem állítasz össze belőlük egy elemzést. Ehhez segítségül vehetsz olyan üzleti intelligencia megoldásokat, mint például a Microsoft Power BI, a Sisense vagy a Tableau. A megfelelő platform kiválasztásakor is vedd figyelembe, hogy mi a célod, legyen az a könnyű használat, a kooperáció vagy az adatvizualizáció. Emellett az alkalmazottak edukálására érdemes igénybe venni olyan tanfolyamokat, mint például a Data Literacy Project kurzusait.

Legfrissebb cikkek a témában