IoT megoldások kisvállalkozásoknak

Okos eszközökkel a lehetőségek és felhasználások száma végtelen

Az IoT mára egész iparágakat formál át, hozzásegítve az újító vállalatokat, hogy lefaragják költségeiket, csökkentsék a kockázatokat és magasabb minőséget nyújtsanak ügyfeleiknek. Az alábbi infografikával segítünk megérteni, mi valójában a dolgok internete, és milyen hatással lehet a te vállalkozásodra is.

Mit jelent az IoT infografika

Ide kattintva letöltheted az infografikát

Az IoT technológiák nem állnak meg a szórakozást szolgáló világító okosdobókockánál, vagy az egyre okosabb otthonoknál, az intelligens megoldások vállalkozásod felvirágoztatására is alkalmasak. Mutatunk is öt módszert erre!

Jobb ügyfélélmény

Biztosan veled is megtörtént már, hogy csak egy kiló kenyérért mentél el a plázába, de valami teljesen mással tértél haza - sajnos kevés az ilyen jó vásárló. De szenzoralapú technológia használatával nem lehetetlen egyszerű járókelőből lojális vásárlót faragni. A vásárlási szokások hőtérképes megjelenítésével a vásárlói szokásokhoz igazíthatod a termékelhelyezést. Beállíthatsz például olyan érzékelőket az üzletedben, amelyek a vásárlókat a nekik tetsző ajánlattal kecsegtetik, amikor elsétálnak bizonyos részlegek mellett. Valós idejű információk segítségével optimalizálhatod a személyzet létszámát, a fűtés és a légkondicionáló működését az aktuális látogatószámtól függően. Javíthatod az ügyfélélményt az innovatív és költséghatékony QR-kódos fizetési megoldással is.

A teljes termelési folyamat egy kézben

IoT-szenzorokkal és okos kamerák segítségével folyamatosan ellenőrizheted a termelést: a rendszer az előre beállított szabályok alapján azonnal riasztást küld, ha például a tartástérben a levegő hőmérséklete, a fényerő vagy a páratartalom nem elfogadható, vagy ha áramkimaradás tapasztalható. Ha ezt kiegészíted munkaszervező applikációval, hatékonyabbá válhat a napi feladatok nyilvántartása és kiosztása. Egy helyen rögzíthetsz számos fontos adatot digitálisan: egy alkalmazásban megtalálhatod a terméshez kapcsolódó adatokat, generálhatsz automatikus munkalapokat, sőt, a még jelentéseket is készíthetsz a felelősök részére. Az applikáció használatával akár távolról is elvégezhető és változtatható a munkakiosztás. A digitális adatrögzítéssel kiküszöbölhetők az emberi hibák és mulasztások, a gyorsabb munkafolyamatoknak, automatizált riasztásoknak és elemzéseknek köszönhetően pedig idő és pénz takarítható meg.

Termék azonosítás, gyártáskövetés, biztonság

Nyűgözd le célközönségedet azzal, hogy nem titkolsz el előlük semmit. Az okos címkékkel tájékoztatást adhatsz például arról, honnan származnak a termékeid, és milyen utat tettek meg az üzletedig. A tudatos vásárlók biztosan értékelni fogják. Az úgynevezett RFID technológiával gyártott címkék segíthetnek abban is, hogy egyszerűen ellenőrizd az árucikkek lejárati dátumát, vagy könnyebben felismerd a készlethiányt a különböző méretű farmerekből egy egyforma nadrágokkal teli polcon.

Energiafelhasználás optimalizálása

Gyűjts minden adatot egy helyen, és azonosítsd be, hol van szükség energiahatékonyságot növelő beavatkozásra, amelyben segítségedre lehetnek például a legújabb intelligens világítás- és fűtésrendszerek. IoT megoldásokkal egyetlen felületen megtekintheted a telepítendő mérőműszerek által mért berendezések, berendezéscsoportok vagy akár több telephelyed valós idejű villamos-, hőmennyiség- és gázfogyasztását is, a digitálisan tárolt adatokat pedig bármikor lekérheted, visszakeresheted és elemezheted a hatékonyság növelése érdekében. Egyes szolgáltatások azt is lehetővé teszik, hogy SMS vagy e-mail értesítést kapj az általad meghatározott értékhatárok túllépéséről.

Átlátható, költséghatékony és papírmentes munkafolyamat

Az IoT technológiák előnye az is, hogy a vállalkozás igényeire szabható megoldásokat nyújtanak, és egyre több munkafolyamatra ki lehet terjeszteni őket a rakodástól és a raktározástól kezdve a szervizhez kapcsolódó feladatok szervezésén át, a szállítmányozó cégek és a mozgó üzletkötők munkájának egyszerűsítésééig. Kövess nyomon központilag minden munkafolyamathoz kötődő eseményt, és tedd lehetővé munkatársaid számára egy mobilalkalmazás segítségével, hogy a vállalatirányítási rendszerrel összekapcsolva mindig áttekinthessék a friss adatokat, feladatokat és azokhoz tartozó státuszt.

Legfrissebb cikkek a témában