Közösségi média marketing trendek és újdonságok

Influencer marketing, Facebook-hirdetések és a legújabb közösségi média formátumok

A közösségi média platformok folyamatosan fejlődnek, néha még a profik is nehezen tartják velük a lépést. Változhat a szerkesztői felület, új funkciók jelenhetnek meg, és a trendek is sorozatosan frissülnek. Van azonban néhány jól bevált módszer, ami eddig kiállta az idők próbáját, de cikkünkben néhány újdonság is helyet kapott. Ezeket a megoldásokat érdemes megfontolnod közösségi média stratégiád kialakításakor!

Influencer marketing

A közösségi média platformokra rendszeresen minőségi tartalmat posztoló alkotók segíthetnek népszerűsíteni a vállalkozásodat. Nevezzük őket influencereknek vagy tartalomgyártóknak, a lényeg, hogy egy adott témában képesek elérni, megszólítani, valamint jobb esetben be is vonni a kisebb-nagyobb közönségüket. Hozzájárulhatnak akár a te branded építéséhez is. Mit kell tenned?

Szánj időt arra, hogy megtaláld a vállalkozásodhoz leginkább passzoló tartalomgyártót, aki releváns a témában, azonosul a márka értékeivel, és akivel egyezik a célközönségetek. Kisvállalkozásként első körben valószínűleg nem a hagyományos értelemben vett „hírességekben” kell gondolkodnod egy esetleges együttműködésről. A néhány ezres nagyságrendű követőtáborral rendelkező mikroinfluencerek is remekül be tudják mutatni termékeidet használat közben, vagy kifejteni véleményüket a szolgáltatásaidról. Hogyan keress influencert? Használhatod a közösségi média platformok kereső funkcióját, és próbálkozhatsz kulcsszavas kereséssel, vagy böngészhetsz online a véleményvezéreket téma alapján kategorizáló oldalak között.

Gondold át, hogyan tudod beépíteni az együttműködést a marketingtevékenységedbe. Kösd össze más csatornákra is kiterjedő kampányokkal, hogy még hatékonyabb legyen a kommunikáció.

Döntsd el, milyen módon szeretnéd díjazni az influencer tevékenységét. A közvetlen pénzbeli juttatás mellett küldhetsz terméket véleményezésre, vagy alkalmazhatsz akár kedvezménykuponos rendszert is.

Vedd fel a kapcsolatot a tartalomgyártóval. Ezt legegyszerűbben az adott közösségi média platformon, közvetlen üzenetben teheted meg. A megkeresésnél érdemes kitérni a cég rövid bemutatására, az elvárásaidra, az időzítésre, illetve fejtsd ki azt is, milyen előnyökkel járhat számára is a partnerség.

Közösségi média videós trendek

A marketingesek 85%-a szerint a rövid formátumú videó a leghatékonyabb formátum a közösségi médiában. Tény, hogy elkészítésük több időt, energiát és pénzt vehet igénybe, de napjainkban nehezen lehet nélkülözni a videós formátumot, ha közösségi média marketingről van szó.

Készíthetsz termékismertetőket a mobiloddal, de akár a közönségedet is ösztönözheted a termékeidet vagy szolgáltatásaidat népszerűsítő videók gyártására és azok megosztására. Ezeket a tulajdonos engedélyével és forrásként megjelölésével akár saját felületeiden is felhasználhatod.

Ne hagyd ki korábbi cikkünket, amelyben bemutattuk 2022 rövid videó trendjeit!

Érdekel

Fizetett közösségi média hirdetés

19 követő közül csak 1 találkozik organikus tartalommal a Facebookon, ezért talán nem meglepő, hogy a fizetett hirdetések nemcsak az új ügyfelek elérése, hanem a meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartás céljából is fontosak. Mielőtt belevágnál egy hirdetési kampányba valamelyik közösségi média oldalon, határozd meg a céljaidat, készíts egy tervet, és gondold át, mekkora büdzséből tudsz gazdálkodni.

Ha van már Facebook-oldalad, és nem vagy jelen más platformokon, kézenfekvő elsőként ezen a felületen próbálkozni hirdetésekkel. Hosszú távú terveidbe azonban érdemes belefoglalni kisebb social média platformokat is, mert egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a felhasználók szívesebben fogadnak reklámokat például Pinteresten, TikTokon és Snapchaten.

Ha kérdéseid merülnének fel a közösségi média hirdetésekkel kapcsolatban, tedd fel őket szakértőinknek! A V-Hub digitális tanácsadói telefonon és chaten is díjmentesen a rendelkezésedre állnak.

Felveszem a kapcsolatot

Facebook-csoportok

A közösségépítésnek még mindig az egyik legkiválóbb eszköze egy Facebook-csoport létrehozása. A Facebook-csoportokról egy korábbi videónkban a Facebook kisvállalkozások fejlesztéséért felelős csapatának trénere ad gyakorlati tanácsokat.

Érdekel

Egy ilyen csoportban exkluzív tartalmakat oszthatsz meg, valamint támogatást nyújthatsz meglévő ügyfeleidnek, vagy akár újakra is szert tehetsz. Értékes visszajelzéseket kaphatsz, márkád iránt elkötelezett vásárlókat szerezhetsz, valamint közvetlenebb kapcsolatot alakíthatsz ki célközönségeddel.

Új tartalomformátumok

A közösségi médiában folyamatosan jelennek meg újabb és újabb tartalomformátumok, amelyeket már csak azért is érdemes használni, mert a platformok algoritmusai általában előnyben részesítik őket, így nagyobb elérése lehet a posztjaidnak.

Az Instagramot például meghódították az úgynevezett Reels-videók, amelyek használatával különböző beépített kreatív eszközök segítségével, például hanggal, matricákkal, effektusokkal színesítve mesélheted el vállalkozásod törénetét, mutathatod be termékeidet, inspirálhatod közönségedet. Szeptember 14-én jelent meg a legújabb Reels trendeket bemutató riport, amelyből ihleteket szerezhetsz, de érdemes figyelemmel követni az Instagram blogját is a friss hírekért is. Az Instagram Reelsről szintén írtunk már a rövid videó trendeket összefoglaló cikkünkben.

Facebookon már régóta van lehetőség arra, hogy egy kiemelt bejegyzésedet rögzítsd az oldalad tetején, hogy a látogatók mindig elsőként találkozzanak vele, de az Instagram csak nemrég vezette be ezt a megoldást. Ezen a platformon a saját profilodban három bejegyzést is rögzíthetsz a képfolyam (feed) tetején. Ehhez csak kitűzni kívánt bejegyzés jobb felső sarkánál található három pontra, majd a 'Rögzítés a profilodban' gombra kell kattintani.

További Instagram tippekért olvasd el cikkünket!

Elolvasom

Legfrissebb cikkek a témában