Találd meg a vállalkozásodhoz illő weboldal arculatot

Webdesign alapok kezdőknek

Ebben a bejegyzésben bevezetünk a honlapkészítés leglátványosabb részébe, a webdesignba. A webdesigner egy önálló szakma, aminek rejtelmeit természetesen nem lehet egyetlen cikk alapján elsajátítani, így nem is erre teszünk kísérletet. Sokkal inkább egy egyszerű útmutatót szeretnénk szolgáltatni ahhoz, hogy megtaláld a vállalkozásod számára legmegfelelőbb arculatot, ezért iparáganként mutatunk be néhány megfontolandó szempontot.

Olvass tovább, ha még nincs honlapod, de szeretnél elsőre egy vonzó, jól kinéző céges weboldalt létrehozni, vagy tarts velünk, ha már van honlapod, de úgy érzed, ráfér egy frissítés, és szeretnél több látogatót szerezni és megtartani egy jó minőségű felülettel.

Milyen egy szép honlap?

Mindenki tudja, hogy a szépség egy relatív fogalom, ami a webdesign esetében is nagyon szerteágazó. Egy szép honlap többek között stílusos, harmonikus, logikusan felépített, átlátható, jól navigálható, reszponzív, mobilbarát.

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot szépségipari, az építőipari, a vendéglátóipari és a kiskereskedelmi céges honlapok arculatának kialakításához.

Szépségipar

Legyél fodrász, kozmetikus, masszőr, manikűrös vagy pedikűrös, esetleg szépségtanácsadó, a weboldaladnak ugyanolyan letisztultnak és harmonikusnak, de mégis látványosnak kell lennie, mint a szalonodnak. Mit jelent ez a gyakorlatban egy honlap esetében?

Használhatsz színeket, de ne vidd túlzásba, nem érdemes háromnál több színt alkalmazni. Játszhatsz a betűtípusokkal, nem kell a legegyszerűbbet választanod, de törekedj az olvashatóságra, a dekoratív fontokat inkább csak a címsorokban használd, és ügyelj, hogy tartalmazza a magyar betűkészlet ékezetes karaktereit is.

Mivel munkád során nagy hangsúly van a vizualitáson, talán nem meglepő, hogy a honlapodon is igyekezned kell az igényes képi megjelenítésre. Engedj teret a fotóknak, alkalmazz teljes oldalas elrendezést, hogy nagyobb méretben jelenhessenek meg a képernyőn. Ugyanakkor figyelj oda, hogy ne legyen zsúfolt az oldal, ne felejts el elegendő térközöket használni. Az alakzatok, például a gombok, menüpontok körvonalai lehetnek lekerekítettek.

Használj minőségi, éles, árnyalataiban egymáshoz passzoló vagy egységes designnal (keret, háttér stb.) rendelkező képeket, legyenek ezek saját referenciák vagy stock fotók.

Tipp: Ha mindegyik képeden ugyanazt a színréteget (filtert) alkalmazod, kialakíthatsz egy a márkádhoz illő, egységes arculatot, ráadásul a dinamikatartomány csökkenésével a kép méretét is csökkentheted, amelynek eredménye pedig egy gyorsabb honlap lehet.

A látványt fokozza az is, ha a kezdőlapon egy automatikusan elinduló videó fogadja a látogatókat.

Elérhetőségeid feltüntetésére is van vizuálisabb megoldás a szöveges megjelenítésnél, például ha egy beágyazott Google Térképen jelölöd be szalonod fizikai helyét.

Szépségápolás kozmetika fodrászat weboldal kezdőlap sablon időpontfoglalás Business Online Jelenlét

Megnézem a teljes sablont

Építőipar

Ha építőiparban dolgozol, a strukturált gondolkodást a honlaptervezésnél is kamatoztathatod. Az egyes tartalmi elemeket elhelyezheted akár eltérő háttérszínű, egymásra épülő szekciókban, az eligazodást közöttük pedig stock fotók helyett akár egyszerű ikonokkal is elősegítheted.

A jó webdesign nemcsak a szépségre, hanem a funkcionalitásra is törekszik. Ha például az építőipari márkád arculatához passzolnak a sötétebb tónusok, akár fekete is lehet honlapod alapja, azonban érdemes egy élénkebb színt használni a lényeg kiemelésére, legyen az egy ajánlatkérésre irányító gomb vagy céged elérhetőségei. Megkönnyíti az ügyfelek számára a kapcsolatfelvételt, ha e-mail címedet és telefonszámodat nemcsak szövegesen tünteted fel, hanem készítesz egy űrlapot is, amelyen keresztül elérhetnek.

Referenciafotókkal látványosabbá teheted az oldaladat, továbbá segíthetik a látogatókat a tájékozódásban és a döntéshozatalban. Ma már számos képelrendezési megoldást használhatsz egy honlapon, az egyszerű galériától kezdve az interaktívabb lapozható verzión át a képeket automatikusan váltogató diavetítésig.

Építőipar weboldal kezdőlap sablon Business Online Jelenlét, ajánlatot kérek gomb

Megnézem a teljes sablont

Vendéglátóipar

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy hiába van szemet gyönyörködtető weboldalad, ha a felhasználók nem találják meg rajta, amit keresnek. Például egy étterem esetében a menüt, a nyitvatartást vagy az asztalfoglalás lehetőségét, egy szállodánál a pontos elérhetőséget vagy a szobafoglalást. Ezeket mindenképp érdemes kiemelni, akár rögtön a kezdőlap kellős közepén egy figyelemfelkeltő, élénk színű gombbal.

A honlapodon használt fontkészletek sokat elárulnak a márkádról, például az egyenes, egyforma széles vonalakkal rajzolt nyomtatott nagybetűk, letisztult modern hatást kölcsönöznek, a kézíráshoz hasonló betűk hagyományosabb, családiasabb hangulatot árasztanak, a már-már művészi dőlt betűk eleganciát hirdetnek, de egy-egy betűtípussal felidézhetünk egy korszakot, egy stílusirányzatot, és ami még fontosabb, egy márkát is. A választáshoz nincs aranyszabály, a lényeg az olvashatóság, áttekinthetőség, amelyet egyébként a nyomtatottal ellentétben az online felületeken a talpatlan betűk testesítenek meg inkább. Általánosságban pedig kétféle betűtípusnál többet nem érdemes használni, kivéve, ha ez megkönnyíti az oldal átláthatóságát.

Képek tekintetében azt az értéket emeld ki, ami megkülönböztet téged versenytársaidtól. Ha cukrászdád van, készíthetsz egy galériát a legszebb tortáidról, akár események szerint csoportosítva, például esküvő, születésnap stb.

Ha éttermed van, a specialitásaid mindenképp kapjanak helyet fotó formájában is, de ha büszke vagy a designra, mert extravagáns belső tereid vagy hívogató külső teraszod van, ezek is meghatározhatják honlapod arculatát.

Étterem vendéglő salátabár honlap kezdőlap sablon Business Online Jelenlét, Asztalt foglalok gomb

Megnézem a teljes sablont

Ha panziód vagy szállodád van, minden látogató kíváncsi a szobák legapróbb részleteire is, akárcsak az étteremre, recepcióra, egyéb közös helyiségekre, tehát mindenképp érdemes gazdag képgalériával készülni weboldaladon.

Hotel vízpart melletti terasz honlap kezdőlap sablon Business Online Jelenlét

Megnézem a teljes sablont

Kiskereskedekem

Kiskereskedőként a honlapod látogatói valószínűleg arra akarnak választ kapni, mit, hol és mikor tudnak nálad megvásárolni. Talán weboldaladdal egyidőben már webshopod kialakításán is gondolkozol, és szeretnéd kihozni a maximumot az online értékesítésből. Ezért a legfontosabb, hogy ezeket az információkat (termékprofil, nyitvatartás, elérhetőség, webshop) mindenképp központi helyen, akár egy-egy külön menüpontként tüntesd fel oldaladon. Az átlátható navigáció a lehető legjobb, amit megtehetsz egy felhasználóbarát honlap kialakításakor, ezt elősegítheted például termékkategorizálási, szűrési lehetőséggel. Fektess nagy hangsúlyt a termékeid bemutatására: az alapos termékleírások mellett a minőségi termékfotók vagy akár rövid videók nemcsak vizuálisan keltenek jó hatást, hanem még több információval szolgálnak a látogatóknak, ami segíti őket a döntésben. Mivel a képek feltehetőleg teljesen különböző színű, alakú termékeket fognak ábrázolni, keret vagy filter használatával elősegítheted az egységes arculatot. Üzleti értékeid kiemeléséhez használhatsz vállalkozásodhoz illő ikonokat, a Flaticon oldalán például a hagyományostól kezdve a modernig számos ikon közül tudsz válogatni. A színekre és a betűtípusokra az iparág sokoldalúsága miatt nem térünk ki, de a cikk végén találsz egy útmutatót a különböző fontok jelentéséhez, árnyalatok értelmezéséhez. Üzlethelyiségeidet akár egy beágyazott Google Térképen is feltüntetheted, hogy ügyfeleid még könnyebben rád találjanak.

E-kereskedelem vintage ruha bolt üzleti honlap kezdőlap sablon Business Online Jelenlét

Megnézem a teljes sablont

Hasznos eszközök weboldal arculat tervezéshez

Nem találtál a vállalkozásodra alkalmazható ötletet, vagy kérdéseid merültek fel a cikkben említett témákkal kapcsolatban? Hívd vagy írj chaten digitális tanácsadóinknak akár honlapkészítéssel kapcsolatban is! Nézd meg, milyen területen tudnak segítséget nyújtani céged digitalizálásához.

Megnézem

A cikkben látható képek a Business Online Jelenlét weboldal és webshop készítő szolgáltatásában található sablonokat ábrázolják. A több száz websablon az útmutatónkhoz hasonlóan szektoronként van csoportosítva, így bárki könnyedén megtalálhatja a vállalkozása számára legmegfelelőbbet. Akár egy nap alatt is kulcsra kész honlapod lehet, hiszen az arculat kiválasztása után már csak a szöveget és tetszés szerint a képeket kell kicserélned. Ha pedig még új vagy a témában és nem szeretnéd egyedül elkészíteni a weboldaladat, a Vodafone szakértői felveszik veled a kapcsolatot és megcsinálják számodra.

Érdekel

Legfrissebb cikkek a témában