Webshop motor kiválasztásának szempontjai

Ezeket a tényezőket vedd figyelembe, ha platformot keresel induló webshopod számára

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk azokat a lépéseket, amelyeket ajánlott még a webshop készítése előtt megtenni, például megfelelni a jogi követelményeknek, megírni a termékleírásokat, beszerezni a minőségi termékfotókat, átgondolni a szállítási lehetőségeket, és végül, de nem utolsósorban kiválasztani a webshop alapjául szolgáló felületet. Most ezt a döntést szeretnénk megkönnyíteni, hogy biztosan minden szempontot figyelembe tudj venni, és megtaláld a vállalkozásod számára legmegfelelőbb platformot.

Szerencsére már a magyar piacon is könnyen találhat megoldást az, aki bele akar vágni az online értékesítésbe, sőt, a webshop motorok széles kínálata közül nem is olyan könnyű választani. A webáruház fejlesztése persze a nulláról is kezdhető, de ott vannak a bérelhető és a nyílt forráskódú e-commerce platformok is, ezek a teljesség igénye nélkül: Adobe Commerce, BicCommerce, Business Online Jelenlét, OpenCart, PrestaShop, Shopify, Shoprenter, Unas, Wix, WooCommerce. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, ezekről könnyedén tudsz tájékozódni az egyes szolgáltatók oldalán, de több cikk is foglalkozik az összehasonlításukkal.

Mi azonban inkább azt javasoljuk, hogy elsőként írj össze egy listát az igényeidről, határozd meg, melyeket ítélsz meg elengedhetetlennek már a webshop indításakor, és milyen funkciókra lenne szükséged a későbbiekben, és ez alapján vizsgáld meg a különböző megoldásokat.

A Vodafone kínálatában elérhető Business Online Jelenlét szolgáltatás többféle csomagot nyújt a biztonságos online értékesítéshez. Beépített, reszponzív sablonok százaival és egyszerűen kezelhető szerkesztői felületével bárki könnyedén létrehozhatja saját webshopját. Nézd meg, hogyan működik!

Felület

A webshop szerkesztői felülete minden megoldásnál más és más, ugyanakkor mégis vannak hasonlóságok közöttük. A kezelhetőség kérdése elsődleges. Nem mindegy, hogy boldogulsz a programozással, vagy szívesen megtanulnál kódolni és van hozzá időd és segítséged, netalán járatlan vagy a területen, és egy kulcsra kész webshopot szeretnél, ahol nagyjából csak a szöveget kell átírni és a termékfotókat feltölteni. A másik szempont a testre szabhatóság, ami sajnos általában ellentétesen arányos azzal, hogy mennyire könnyen kezelhető a felület. Az előre gyártott, sablon alapú, bérelhető webshopok korlátozottabb lehetőségekkel rendelkeznek, mint a teljesen egyedi fejlesztésű online áruházak, de cserébe – és íme a harmadik tényező – hamarabb elkészülhetnek, így ha megtervezted már a cikk elején is felsoroltakat, akár egy napon belül kialakíthatod a webshopodat. Platformonként változik az is, hány felhasználó kezelheti az adminisztrációs felületet, és milyen jogosultságok vannak, azaz szabályozható-e, egyes kollégák mely menüpontokhoz férhetnek hozzá. Akár egy szolgáltatón belül is eltérhet például különböző csomagonként, hogy hány terméket tölthetsz fel a webshopba. Szintén változhat a termék jellemzőivel kapcsolatos opciók száma.

E-kereskedelem fejlesztővel vagy e-kereskedelmi platform, jellemzők összehasonlítása.

Szállítás

Ha webshopot szeretnél indítani, biztosan gondolkodtál már a házhoz szállítási lehetőségeken, talán már utána is néztél a hazai futárszolgálatoknak (ha még nem, itt találsz egy részletes összehasonlítást), esetleg már ki is választottad a termékeid számára legmegfelelőbb szolgáltatót. A platform kiválasztásakor ellenőrizd, hány szállítási módot kínálhatsz vásárlóidnak, illetve meg van-e határozva, milyen futárszolgálat közül választhatsz. Több vásárlót vonzhatsz az olyan extrákkal, mint például hogy nyomon követhetik-e a rendelések státuszát, a csomag útját, van-e lehetőség személyes átvételre az üzlethelyiségben, csomagpontokon és automatákban, vagy milyen gyors a kiszállítás, így ezeket a funkciókat is vedd figyelembe.

Logisztika

A magyar piacon is működik már olyan szolgáltató, aki átveszi a termékek raktározásának, csomagolásának, számlázásának és szállításának folyamatát a webshop üzemeltetőjétől: ez az úgynevezett dropshipping. Jól hangzik, ugye? A szolgáltatásnak nyilván ára van, de nem árt számításba venni a lehetőséget, ahogy az se mindegy, hogy csak pár gombnyomás igénybe venni, mert már integrálva van a webshop motorba, vagy ki kell taposni a dropshippinghez vezető utat.

Fizetés

Több fizetési módot is engedélyezned kell, hogy megfelelj a különféle vásárlói igényeknek. Ma már számos online bankkártyás fizetési rendszer van jelen a piacon - ha nem tudsz eligazoldni a különféle megoldások között, olvasd el Online fizetési megoldások webshop tulajdonosoknak című cikkünket -, de nem feltétlenül integrálható mindegyik egy adott webshop motorba, ennek mindenképp nézz utána, mielőtt szerződést kötnél a legnépszerűbb szolgáltatókkal. A készpénzmentes módszerek mellett pedig számításba kell venni egyéb lehetőségeket is, különösen akkor, ha a célközönséged bizalmatlan az online fizetéssel szemben, és jellemzően készpénzzel vásárolnak nálad. Fontos annak is utánajárni, hogy engedélyezheted-e a felületen például az utánvétes fizetést, a banki átutalást, esetleg utalványok, Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) elfogadását, vagy van-e lehetőség a fizikai üzlethelyiségben való fizetés feltüntetésére. Ha jellemzően magasabb összegű termékeket értékesítenél, a személyi kölcsön ajánlása is megkönnyítheti a vásárlási folyamatot.

Biztonság

Ki ne hallott volna már olyan esetről, amikor valaki egy nem létező cég hamis webshopjának áldozata lett. Nem minden ok nélkül bizalmatlanok az emberek a webshopokkal szemben, ugyanakkor talán egyre nagyobb a tudatosság a biztonságos online áruházak felismerésében. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy még csak véletlenül se keltsük egy megbízhatatlan webshop látszatát, kezdve az elengedhetetlen SSL-tanúsítvánnyal.

Ügyfélszolgálat

A webshopkészítés egy rendkívül összetett folyamat, így ha járatlan vagy még az e-kereskedelemben, akkor többször is előfordulhat, hogy olyan kérdéseid merülnek fel, amire csak egy profi szakember tud válaszolni. Ha úgy érzed, szükséged lehet dedikált terméktámogatásra, már a platform kiválasztásakor nézz utána, rendelkezik-e a szolgáltató ügyfélszolgálattal, valamint mikor és milyen módon kommunikálhatsz velük, például telefonon és videochat formájában, vagy csak e-mailen, online chaten keresztül. A bérelhető webshoprendszerek esetében általában széleskörű terméktámogatás áll a felhasználók rendelkezésére, míg ha nulláról készítesz teljesen egyedi webshopot egy fejlesztővel, akkor valószínűleg máshonnan kell majd segítséget kérned.

Marketing

Egy webshop indításakor nem csak arra kell gondolni, hogy mit fogsz árulni, hanem arra is, hogyan fogod eladni. Meg kell nézni, a felület alkalmas-e harmadik féltől származó programok integrálására, vagy vannak-e saját beépített marketing eszközei, például e-mail marketing, közösségi média, hirdetési rendszerek, remarketing szoftverek, kedvezménykuponok, akciók, félbehagyott vásárlások követése, felugró (pop-up) ablakok stb.

Adatelemzés

Jó, ha már a kezdetekben elgondolkozol azon, hogyan fogod nyomon követni a webshop forgalmát és a konverziókat. Közvetlenül az indulás után biztosan nem az adatok elemzésére fogod a legtöbb idődet fordítani, de a későbbiekben erősen ajánlott ebbe energiát fektetni, hiszen minél többet tudsz a vásárlóidról, annál jobb megoldásokat tudsz nekik kínálni. Az egyik legnépszerűbb eszköz a Google Analytics, ami a legtöbb platformba már egyszerűen beépíthető, de bérelhető webshopok esetében előfordulhat, hogy saját elemzési rendszert használnak, amelyben a rendelkezésre álló adatok csomagonként változnak.

Ár

Azért hagytuk a lista végére az egyik elsődleges szempontot, amit a vállalkozásod számára legmegfelelőbb webshop motor kiválasztásakor biztosan megvizsgálsz, mert a különböző megoldások költségeinek összehasonlításakor érdemes figyelembe venni, hogy a fentebb felsoroltak közül milyen funkciókat tartalmaz a csomag, és melyekért kell esetleg extra díjat fizetni.

A teljesen egyedi, fejlesztővel készített webshopok esetében gyakorlatilag minden felsorolt lehetőség megoldható, bár minél többet választasz, annál időigényesebb és költségesebb lesz felépíteni, míg a bérelhető webshopoknál egyes funkciók egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan, extra díjak ellenében érhetők el. Ha összeírtad és üzleti céljaidhoz igazítottad a webshop motorral szemben támasztott elvárásaidat, könnyebben megtalálhatod a leginkább vállalkozásodra szabott megoldást.

Legfrissebb cikkek a témában