Kiskorúak védelme a digitalizáció világában

Google Family link

Alakíts ki egészséges digitális szokásokat a családoddal

A Family Link a Google szülői felügyeleti eszközöket kínáló ingyenes mobil alkalmazása, melynek adatvédelmi (GDPR) és más jogszabályi megfelelése a Google kizárólagos felelősségi körébe tartozik.

A Family Linkhez tartozik egy szülőknek szóló információs dokumentum, amely fontos információkat tartalmaz a szolgáltatásról. Ezeket érdemes figyelembe vennie, amikor arról dönt, hogy hozzáférést biztosít-e gyermekének a Google-szolgáltatások széles köréhez.

A Family Link szolgáltatásra, az alkalmazás használatára, a vonatkozó adatvédelmi szabályokra a Google által meghatározott mindenkori Általános Szerződési Feltételek az irányadóak.

Tudj meg többet
Google Family link

Norton Family szűrőszoftver

A Norton Family szűrőszoftver a NortonLifeLock Inc. terméke.

A Norton Family által biztosított információk alapján a szülők egészséges életegyensúlyt teremthetnek gyermekeik és az ő készülékeik számára, valamint elősegíti, hogy a gyermekek biztonságban fedezhessék fel az internetet.

Tudj meg többet
Norton Family szűrőszoftver

Gyerek a neten

Az NMHH által üzemeltetett oldal célja, hogy segítséget nyújtson a szülők számára a fiatalok digitális szokásainak megértéséhez.

Ennek érdekében az NMHH Internet Hotline jogsegélyszolgálata gyűjteményt állított össze a gyermekek által használt szleng, szavak, kifejezések felhasználásával.

Tudj meg többet

Elérhető továbbá a szülők számára összeállított
Kézikönyv gamer gyerekekhez.

Gyerek a neten

NMHH által ajánlott szűrőszoftverek, szülői felügyelet katalógus

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján publikálta a Hatóság által összegyűjtött szűrőszoftverek katalógusát és a kapcsolódó hasznos információkat, ezzel támogatva a szülőket abban, hogy a szülői felügyeletet hogyan tudják hatékonyan gyakorolni a digitális világban a kiskorúak védelme érdekében.

Tudj meg többet
NMHH által ajánlott szűrőszoftverek, szülői felügyelet katalógus

Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kialakításakor cél volt, hogy a gyermekek és családok számára is nyújtson megoldást az ingyenes elérhető operációs rendszer és a hozzá köthető szoftvercsomag. A gyermekeknek és családoknak fejlesztett fióktípusban a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag tűzfal beállításaiban tiltásra kerültek a gyermekek számára potenciálisan veszélyes oldalak.

A gyermekeknek szánt felhasználói fiókban a tűzfal beállítások tiltják a károsnak ítélt tartalmak elérését, mint például az erőszakos vagy felnőtt tartalmú webes oldalakat. A webes böngésző ezen kívül kategorizált könyvjelzőket tartalmaz az életkorhoz igazított szórakozási tartalmak elérése érdekében.

Tudj meg többet
Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

Digitális gyermekvédelem

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében a szakmai és társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve elkészült Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája, amelynek célja, hogy

  • megvédjük gyermekeinket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, a kockázataitól,
  • valamint összehangolt lépésekkel felkészítsük a gyermekeket, szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra.

Tudj meg többet
Digitális gyermekvédelem

NetGuru

Érdekel, hogyan mozogj biztonságosan a digitális térben, miként védheted meg adataidat és közösségi oldalaidat?

Tudj meg többet
NetGuru

További hasznos linkek

apple.com

A szülői felügyelet használata a gyermek iPhone, iPad és iPod touch készülékén - Apple Támogatás (HU)

Elolvasom

gov.hu

Helló Szülők! Családi felügyeleti funkciók a TikTok-on | Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Elolvasom

pcworld.hu

Itthon is elérhetővé vált az Instagram szülői felügyelete, ezek a funkciók

Elolvasom

ipon.hu

Új szülői felügyeleti eszközöket vezet be a Meta

Elolvasom

gyerekaneten.hu

Mást bántani nem menő – az NMHH kiadványa

Elolvasom

Egyéb hasznos információk

Windows 10 szülői felügyelet

Egyre több család használja otthoni számítógépén a Microsoft Windows operációs rendszert, ezért ez a cikk most végigvezeti Önt a Microsoft Windows 10 beépített szülői felügyeleti szolgáltatásain. Szülőként biztosan foglalkoztatja, hogy gyermeke mennyi időt tölt számítógépezéssel, és milyen játékokhoz van hozzáférése. A Windows 10 Szülői felügyelete segítségével könnyedén, leselkedés nélkül felügyelheti gyermeke számítógép-használatát.

Meghatározhatja, hogy gyermeke milyen időintervallumban használhatja a számítógépet (pl. megadhatja, hogy a hét különböző napjain mikor jelentkezhet be gyermeke, így a meghatározott időtartam lejártával a rendszer automatikusan kilépteti). Továbbá megakadályozhatja, hogy az életkorának nem megfelelő játékokkal játsszon. A megfelelő kommunikáció érdekében a Szülői felügyelet ikon mindig látható, így a gyerekek tudják, hogy a funkció be van-e kapcsolva.


Gyermekfiók létrehozása Windows 10 rendszerben

A Windows 10-fiókok eléréséhez nyissa meg a Start menüt, és válassza ki a fogaskerék ikont.

Kattintson a „Fiókok” elemre a Fiókbeállítások eléréséhez.

Alternatív megoldásként elérheti a Fiókbeállítások menüt, ha megnyitja a Start menüt, beírja a „fiók” szót, és kiválasztja a „Fiók kezelése” lehetőséget.

Válassza a „Család és egyéb felhasználók” lapot a bal oldalon, majd kattintson a „Családtag hozzáadása” melletti pluszjelre (+).

Válassza a „Tag hozzáadása” lehetőséget. Ha gyermekének van e-mail címe, írja be ide, és kattintson a „Tovább” gombra. Ha nincs, kattintson az „E-mail cím létrehozása gyermeknek” lehetőségre, és állítson be egy ingyenes e-mail fiókot a Microsoft Outlookon keresztül.

Feltéve, hogy a gyermek 13 éven aluli, gyermekfiókja már használatra kész. Ha 13 évnél idősebb személynek hoz létre fiókot, a fiók létrehozása során átírhatja a születési dátumot.


A szülői felügyelet kezelése a Windows 10 rendszerben

Bár közvetlenül létrehozhatja gyermeke fiókját a Windows 10 rendszerben, a rendszer átirányítja a Microsoft Family webhelyére, ahol kezelheti és figyelemmel kísérheti a családja számára létrehozott fiókokat. A webhely eléréséhez a „Család és egyéb felhasználók” ablakból kattintson a „Családi beállítások online kezelése” elemre.

A Microsoft Family webhelyén megtekintheti az összes hozzáadott fiókot. Alapértelmezés szerint minden szülői felügyeleti beállítás ki van kapcsolva, ezért minden funkciót külön kell engedélyeznie. Ez abban is segít, hogy jobban megértse az egyes funkciókat.

Válassza a „Tevékenység” lehetőséget bármelyik fiók alatt, és kapcsolja be a „Tevékenységjelentés” kapcsolót. Ez lehetővé teszi a fiók tevékenységének nyomon követését akár rendszeres e-mailes jelentéseken keresztül, akár úgy, hogy bármikor visszatér ebbe a menübe.

Miután engedélyezte a tevékenységjelentést, görgessen le, hogy további korlátozásokat engedélyezzen az alkalmazásokra és játékokra, a webböngészésre és a képernyőidőre vonatkozóan az egyes funkciók melletti „Korlátozások bekapcsolása” lehetőségre kattintva. Az oldal tetején lévő fülekre kattintva is elérheti, engedélyezheti és kezelheti ezeket a funkciókat. A Family Safety webhely további magyarázatot ad, hogyan működik mindez.

A Facebook biztonsági és adatvédelmi beállításai

A Facebook a világ egyik legnépszerűbb közösségi médiaplatformja, bár használata a gyerekek körében egyre csökken.

A platform rendkívül funkcionális: tartalmakat tehet közzé, fényképeket tölthet fel, barátaival cseveghet, fájlokat oszthat meg stb. Az emberek azonban gyakran visszaélnek ezekkel a funkciókkal, ezért fontos, hogy tudja, hogyan kezelheti a platformon elérhető biztonsági funkciókat.

Az Általános Szerződési Feltételek értelmében 13 éven aluli gyermek nem hozhat létre saját Facebook fiókot. Ennek megfelelően a Facebookon nem érhető el beépített szülői felügyelet. A szülői felügyelet helyett módosítania kell gyermeke általános fiókbeállításait, hogy megbizonyosodjon arról, hogy profilja a lehető legjobban védett.


Általános fiókbeállítások

Jelentkezzen be gyermeke Facebook-fiókjába.

Koppintson a jobb felső sarokban lévő 3 egymás alatti vonalra vagy lefelé mutató nyílra és válassza a Beállítások lehetőséget.

Ekkor megjelenik a Beállítások és adatvédelem oldal. Az alábbiakban felsoroltuk a legfontosabbakat, amelyek között navigálhat.

Általános: Lehetővé teszi a gyermek kapcsolatfelvételi adatainak módosítását, az értesítések átirányítását a saját email címére, és szükség esetén a fiók kikapcsolását.

Biztonság és bejelentkezés: Lehetővé teszi gyermeke jelszavának megváltoztatását, kétfaktoros hitelesítés beállítását, valamint olyan eszközök engedélyezését, amelyekhez nincs szükség jelszóra a fiókba való bejelentkezéshez.

A Facebook-adataid: Lehetővé teszi gyermeke személyes adatainak megtekintését, letöltését és törlését a Facebookon.

Adatvédelem: Lehetővé teszi annak meghatározását, hogy gyermeke profilja „Nyilvános”, csak az Ismerősök számára legyen elérhető. Kezelheti, hogy ki láthatja fióktevékenységét, ki küldhet baráti kérelmeket neki, és személyes adatai segítségével ki találhatja meg és ki léphet kapcsolatba vele. Azt is megakadályozhatja, hogy gyermeke profilja megjelenjen a keresőmotorok eredményei között.

Profil és megjelölés: Lehetővé teszi, hogy beállítsa, hogy mások megjelölhessék-e gyermekét saját fotóikon vagy bejegyzéseiken, valamint áttekintheti a megcímkézett bejegyzéseket, mielőtt azok megjelennének az idővonalukon.

Letiltottak: Lehetővé teszi, hogy valaki ne lássa gyermeke bejegyzéseit, ne tudjon üzeneteket vagy meghívókat küldeni neki. Teljes oldalakat is letilthat.

Arcfelismerés: Lehetővé teszi gyermeke nyilvános bejegyzéseihez való hozzáférés szabályozását, beleértve azt is, hogy ki követheti azokat, és ki lájkolhatja vagy megjegyzést fűzhet hozzá.

Nyilvános bejegyzések: Lehetővé teszi gyermeke nyilvános bejegyzéseihez való hozzáférés szabályozását, beleértve azt is, hogy ki követheti azokat, és ki lájkolhatja vagy megjegyzést fűzhet hozzá.


A Facebook újabban biztosítja, hogy Ön gyorsan és egyszerűen át tudja nézni a fontosabb beállításokat az Adatvédelmi beállítások ellenőrzése menüpont alatt, viszont ez egyelőre csak telefonon elérhető.

Google Biztonságos Keresés

A Google Safe Search azaz Biztonságos Keresés szűrői segítségével a szülők megváltoztathatják keresőjük beállításait, hogy megakadályozzák a felnőtt tartalmak megjelenését gyermekeik keresési találatai között. Az internetes keresés népszerű elfoglaltság a fiatalok körében. Akár hobbijukkal vagy érdeklődési területükkel kapcsolatban keresnek információt, a házi feladathoz végeznek kutatásokat vagy egyszerűen csak egy őket foglalkoztató kérdésre keresik a választ, gyakran elsőként a Google-hoz fordulnak. Szülőként Önnek tudnia kell, hogy gyermeke internetes keresés közben nem megfelelő tartalomra akadhat – még akkor is, ha látszólag ártalmatlan kulcsszóra vagy témára keres. Jó tudni, hogy a Google Safe Search funkciója segítségével a felnőtt tartalmakat elrejtheti a keresési eredmények közül. A Safe Search kiszűri a nyíltan szexuális tartalmú weboldalakat, és eltávolítja azokat a keresési eredmények közül. Míg egy szűrő sem 100%-osan megbízható, a Safe Search segítségével gyermeke elkerülheti a számára nem megfelelő internetes tartalmakat.

Fontos: A Biztonságos Keresés csak a Google keresési eredményei között működik. Nem blokkolja a más keresőmotorokon vagy közvetlenül felkeresett webhelyeken talált nyílt tartalmakat.


Kapcsolja be vagy ki a Biztonságos Keresést

Ha saját Google Fiókját kezeli, bekapcsolhatja a Biztonságos Keresést személyes fiókjában vagy böngészőjében.

1. Számítógépén nyissa meg a Biztonságos Keresés beállításait.

2. Kapcsolja be vagy ki az Explicit eredmények szűrőjét.

Tipp: Ha a jobb felső sarokban talál egy zárat, akkor a Biztonságos Keresés beállítása zárolva van. A beállítások oldalon információkat talál arról, hogy ki kezeli a Biztonságos Keresés beállítását.


További információért keresse fel a Google Search Help oldalt.

Youtube Korlátozott Mód

A Youtube Restricted Mode más néven Korlátozott Mód segítségével elrejtheti az esetlegesen felnőtt tartalmú videókat, ami lehetővé teszi a szülők számára, hogy korlátozzák a YouTube gyermekek számára nem ajánlott tartalmait még akkor is, ha azok a tartalmak nem sértik a YouTube közösségi irányelveit.

A Korlátozott Mód bekapcsolása után a felnőtt tartalmú vagy korhatáros videók nem jelennek meg a videókeresőben, kapcsolódó videók között, lejátszási listákban, tévéműsorok és filmek között. Sajnos nem létezik 100%-os pontosságú szűrő, de ez mégis segít kiszűrni az ilyen típusú tartalmak nagy részét.

Ezt a beállítást a 13 éven felüli gyermekek ajánljuk beállítani, hiszen 13 éven aluli gyermekek csak a YouTube Kids alkalmazást, használhatják.


Kapcsolja be vagy ki a Korlátozott módot

1. Kattintson a profilképére.

2. Kattintson a Korlátozott mód lehetőségre.

3. A megnyíló jobb felső mezőben kattintson a Korlátozott mód aktiválása lehetőség be- vagy kikapcsoláshoz.

Fontos: a Korlátozott Mód csak arra a böngészőre vonatkozik, ahol Önt azt beállította.


További információért keresse fel a Youtube Help oldalt.